Szilvaparadicsom, olaszparadicsom, romaparadicsom – sok néven ismert ez a befőzésre és frissen fogyasztásra is alkalmas, szinte magmentes paradicsom. Általánosságban az Egyesült Államokban, Mexikóban, Ausztráliában és Nagy-Brittaniában termesztik, mutatjuk, hogyan tudod te is!
Hogyan néz ki a szilvaparadicsom?
Hosszúkás, körülbelül 7-8 cm nagyságú, szilva vagy tojás alakú, élénkebb vöröses színnel rendelkezik. Kifejezetten úgy nemesítették, hogy minimális mennyiségű magot tartalmazzon, ezért ideális paradicsomszószokhoz, befőzéshez, mártásokhoz, szószokhoz. Frissen fogyasztva is kifejezetten finom, de fagyasztásra is alkalmas.
Hogyan neveljünk szilvaparadicsomot?
Fűtött üvegházban már tél végétől kora tavaszig elvethetjük a szilvaparadicsom magvait vagy megvehetjük a már fiatal növényeket, melyeket a fagyok elmúlásával ültethetünk ki. Már februárban elvethetjük őket beltérben, a lényeg, hogy 18-21 fok legyen. A csíráztatás után cserépben kezdjük el nevelni őket majd, majd ültessük át őket 8 cm-es cserépbe és tegyük egy napos ablakpárkányra. Cseréljük a cserepek méretét, ha látjuk, hogy kezdik kinőni ezeket a szilvaparadicsomok. Használjunk végig tőzegmentes komposztot.
Ha eljött már az ideje a földbe átültethetjük a szilvaparadicsomokat. Támasztóhoz kössük őket, hiszen 150 centi magasra fognak általánosságban nőni, illetve rendszeresen tápláljuk, öntözzük a növényeket.
A szilvaparadicsom termesztésének helye
Kis helyeken alkalmas az ültetése, hiszen magasra nő, de a szórása kicsi. Ha a szabadban akarjuk termeszteni, akkor napos helyen tegyük. Az utolsó fagyok elmúlásúval ültessük csak ki a szabadba őket. Termékeny talajba vagy virágkomposztba mehetnek, erős támasztékhoz kötve őket stabilan.
A szilvaparadicsom gondozása
A rendszeres és egyenletes öntözés kulcsfontosságú: a túl kevés víz kisebb termést eredményez és tápanyaghiányt is, míg a túlöntözés következtében a gyümölcsök túlduzzadnak és akár szét is hasadnak, az ízük pedig vizes lesz. Reggel vagy este közvetlen a talajt öntözve érdemes locsolni őket, a leveleket elkerülve: hiszen betegségek alakulhatnak ki, ha azokat is éri a víz. Használjunk speciális paradicsomhoz használható műtrágyát, ami kifejezetten ajánlott és nagy különbséget jelent a nélküle gondozott paradicsomokkal szemben. A növény metszést nem igényel, elég a pontos és precíz kötése egy kitámasztóhoz.
Szilvaparadicsomból készült házi szósz recept
Ha már beérett a munkád gyümölcse, mindenképp próbáld ki ezt a receptet!
Hozzávalók
• 2 kiló szilvaparadicsom
• 1 evőkanál olívaolaj
• 1 kis vöröshagyma, durvára vágva
• 1 evőkanál paradicsompüré
• 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
• 1/2 teáskanál szárított oregánó
• 1/4 teáskanál szárított rozmaring
• 1/4 teáskanál pirospaprika
• 1 teáskanál só
• 1/2 teáskanál fekete bors
• A paradicsom hámozásához forraljunk fel egy nagy fazék vizet. Minden paradicsom alsó végébe vágj egy X-et. Forraljuk a paradicsomokat 1 percig, majd tegyük át egy tál jéghideg vízbe. Ha kihűltek, a paradicsomokat meghámozzuk és félbevágjuk. A magokat (ha vannak) kikanalazzuk, a húsát pedig apróra vágjuk.
• Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Pároljuk a hagymát, amíg el nem kezd puhulni, körülbelül 4 percig.
• Keverje hozzá a paradicsompürét, a fokhagymát, az oregánót, a rozmaringot és a pirospaprikát. Főzzük illatosra, körülbelül 1 percig.
• Adjuk hozzá a paradicsomot, mérsékeljük a lángot közepesre, és pároljuk 15-20 percig, amíg besűrűsödik.
• Egy fakanál vagy burgonyanyomó hátuljával törjük pépesre a paradicsomot.
Ha kihűlt, akkor kész is az isteni, házi paradicsommártásod, ami tésztákhoz fantasztikus!