Szerintem nincs jobb érzés, mint télen elővenni a nyáron eltett szilvalekvárt és falatozni belőle, a szép, nyári pillanatokra gondolva, emlékezve! Így készítsd el!

Így készíts fantasztikus házi szilvalekvárt – az otthon igazi ízei

NA
Frissítve: 2024.08.28
Frissítette: KZs
hirdetes

Az ősz beköszöntével a gyümölcsfákon érett, zamatos szilvák kísértésbe ejtenek bennünket. A szezon azonban rövid ideig tart, és amint elérkezik a hideg időjárás, a friss szilvákat már nehezebb beszerezni. Azonban ne essünk kétségbe, mert a szilvalekvár elkészítése egy egyszerű és ízletes módja annak, hogy a téli hónapokban is élvezhessük a nyár ízeit. Ebben a cikkben megmutatom, hogyan készíthetsz finom szilvalekvárt, amelyből még a hideg napokon is falatozhatsz.

szilvalekvár készítése

A magas rosttartalmú szilva: isteni lekvár alapanyag

A szilvalekvárban található rostok támogathatják az emésztést és segíthetnek megelőzni a székrekedést. A rostok segítenek a bélmozgás szabályozásában, ami fontos az egészséges emésztéshez. Kiváló reggeli opció lehet: egy adag szilvalekvár egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel vagy pékárúval tápláló reggelit alkothat. Emellett egészséges nasi lehet, amikor egy kis éhségérzetet érzel, de nem szeretnél túl sok kalóriát fogyasztani.

Az alapanyagok a szilvalekvárhoz

Először is, szerezz be minőségi, érett szilvákat. Az érett gyümölcsök garantálják a lekvár ízének és textúrájának tökéletességét. Tisztítsd meg a szilvákat, mossuk meg alaposan, majd csepegtesd le őket.

A szilvalekvár hozzávalói

•    Kb. 1 kg érett szilva
•    400-500 g kristálycukor (ízlés szerint változtatható mennyiség)
•    1 citrom leve és reszelt héja
•    1 teáskanál vaníliakivonat vagy vaníliás cukor (opcionális)

A szilvalekvár elkészítése lépésről lépésre

1.    Az előkészületek: Mossuk meg a szilvákat, vágjuk ketté, majd távolítsuk el a magokat. Ha szeretnénk selymes textúrát, hámozzuk meg a szilvákat, de ez nem feltétlenül szükséges.

hirdetes
2.    A főzés: Helyezzük a tisztított szilvákat egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a cukrot, citromlevet és a reszelt citromhéjat. Az opcionális vaníliakivonatot vagy vaníliás cukrot is ezen a ponton adhatjuk hozzá.
3.    Az érlelés: Hagyjuk a keveréket állni legalább egy órán keresztül. Ezalatt a cukor és a gyümölcsök reagálnak, és kialakul az ízek intenzívebb harmóniája.
4.    A főzés folytatása: Tegyük a lábast közepes hőre, majd forraljuk fel a keveréket. Miután felforrt, csökkentsük a hőmérsékletet alacsonyra, és főzzük lassú tűzön, időnként megkeverve. Ez lehetővé teszi, hogy a szilvák összeessenek és a lekvár sűrűsödjön.
5.    A sűrítés: Főzzük a lekvárt, amíg a gyümölcsök teljesen szétfőnek és a lekvár besűrűsödik. Ezt ellenőrizhetjük egy hideg tányérra cseppentett kevés lekvárral. Ha meghűlve megdermed és nem folyik szét, akkor készen van.
6.    Az tárolás: Öntsd a forró, frissen főzött lekvárt sterilizált üvegekbe. Zárjuk le őket szorosan, majd állítsuk fejre a üvegeket, és hagyjuk kihűlni. Így a lekvár természetes módon konzerválódik.

Szilvalekvar cukor nelkul

A szilvalekvár cukor nélkül egy igazán természetes és egészséges finomság, amelyben csak a szilva természetes édessége és zamata érvényesül. A hosszú főzési folyamat során a szilva saját cukrai karamellizálódnak, így a lekvár sűrű, mély ízű lesz anélkül, hogy bármilyen hozzáadott cukorra lenne szükség.

Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni, ízesítheted egy csipetnyi fahéjjal vagy egy csepp vaníliakivonattal, hogy a lekvár még aromásabb legyen. A cukor nélküli szilvalekvár egészségesebb választás, mivel nem emeli meg a vércukorszintet, így kíméletesebb a szervezet számára, miközben megőrzi a szilva természetes tápanyagait. Ez a természetes, cukormentes szilvalekvár tökéletes választás mindazoknak, akik az egyszerű, tiszta ízeket kedvelik. 

Élvezd télen is a házi szilvalekvárodat

Most már készen állsz arra, hogy télen is élvezhesd a nyári szilvák ízét egy szelet pirítós vagy palacsinta tetején. A házi készítésű szilvalekvár nemcsak finom, de a főzési folyamat is örömteli élményt nyújthat. Ne habozz kísérletezni az ízekkel és a hozzávalókkal, hogy megtaláld a saját tökéletes szilvalekvár receptedet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

2024-10-25

Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez

A gyümölcsfa ültetése ősszel is bátran kivitelezhető. Kertészeti szakember tanácsai alapján vesszük végig a gyümölcsfa ületés szakszerű lépéseit ősszel!

2024-10-11

Szilvatorta recept a New York Times-ból: 40 éve hódít egyszerűségével

A szilvatorta, amelyet először a New York Times tett közé és nagyon népszerű édességgé vált. Olvasd el a történetét és a gyors és egyszerű pite receptet.

2024-09-30

Milyen összetételű szert használjunk az őszi lemosó permetezéshez?

Fedezd fel, mely permetszerekre van szükséged az őszi lemosó permetezéshez! Bemutatjuk, hogy mi, mire való, és hogyan használd őket a hatékony védekezéshez.

2024-10-31

Datolyaszilva receptek: készíts belőle süteményt vagy házi lekvárt

Fenséges datolyaszilva receptek. Próbálj ki új ízeket a datolyaszilvával, készíts belőle ínycsiklandó kókuszos süteményt vagy különlegesen finom házi lekvárt!

2024-11-12

Ködös napok és az első hó esélye – heti időjárás előrejelzés

Időjárás előrejelzés a hétre. Fedezd fel, milyen időjárás vár a héten – köd, szitálás és akár az első hó is megérkezhet, hogy megadja az igazi téli hangulatot!

2024-11-20

Így készül a grincsfa házilag: az év legkreatívabb karácsonyi ötlete

A grincsfa tökéletes választás, ha idén valami különleges és egyedi karácsonyi dekorációval szeretnéd feldobni otthonodat. A grincsfa készítés nem is nehéz!

2024-11-14

Meseszép adventi koszorú házilag kerti növényekből és termésekből

Készíts egyedi adventi koszorút saját kezűleg kerti növényekből és termésekből, hogy otthonodat természetes, ünnepi hangulattal töltse meg – mindezt könnyedén.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

túlsarjadzás (vadhús)

A sarjadzó szövetnek a sebgyógyulását (a behámosodást) zavaró túlműködése.Többnyire a... Tovább

gyűrűsférgek (Annelida)

az állatvilág egyik törzse, szárazföldön, édesvizekben és tengerekben élő fajokkal.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs