Mikor kell leszüretelni a szilvát?- Tippek szilva szüreteléséhez

Mikor kell leszüretelni a szilvát?

VN
hirdetes

Ha először termesztesz belőle kertedben, akkor bizonyára te is izgatottan várod, hogy végre belekóstolhass saját szilváidba, és felhasználhasd őket kedvenc receptjeidben. Ez a közkedvelt gyümölcs a tavasz végétől kezdve ősz közepéig érik, ami egy meglehetősen tág intervallum – vizsgáljuk meg tehát közelebbről is, hogy mikor kell leszüretelni a szilvát!

szilva szüretelése tanácsok

Hogyan kell leszüretelni a szilvát?

Az érett szilvákat könnyedén le lehet csavarni a szárukról egy tekerő mozdulattal. Fontos észben tartani, hogy a leszedett szilvák nem érnek tovább, ezért időzítsd úgy a szüretet, hogy utána néhány napon belül fel is tudd használni a frissen szedett gyümölcsöket. Egy másik lehetőség hűtőbe helyezni őket.

Az éretlen szilvákat is leszüretelheted, de ezek nem lesznek olyan édesek, mint az érett gyümölcsök. Egyes receptekben még az éretlen szilvákat is felhasználhatod.

Honnan lehet tudni, hogy a szilva megérett a szüretre?

A legegyszerűbben úgy ellenőrizheted szilváid érettségét, hogy finoman megnyomkodod őket. Az érett szilvák kissé puhák, míg az éretlenek érezhetően keményebbek.
Az érett szilvák továbbá könnyebben leválnak a szárukról, ha az ember megcsavarja őket egy kicsit.
A túlérett szilvák előbb-utóbb a talajra hullanak és szétnyílnak.

Mely hónapokban lehet szüretelni a szilvát?

A szilvák május végétől nagyjából október közepéig érnek, azonban ez főleg a fajtától függ. A ’Black Splendor’ például kora júniusban érik, míg az ’Angeleno’ szilvákat szeptember közepétől lehet szüretelni.

hirdetes

Érdemes persze rendszeresen ellenőrizni a szilvák érettségét a fent javasolt módszerrel. Szintén árulkodó jel lehet, ha a termések színe megváltozik.

Tovább érnek a szilvák, miután leszüretelték őket?

A szilvák nem termelnek elegendő etiléngázt, miután eltávolítják őket a fáról, ezért a szüretelést követően nem érnek tovább. E helyett csak megpuhulnak és rövid időn belül rohadni kezdenek. A hűtőben valamivel tovább maradnak frissek, viszont az alacsony hőmérséklet sem a szilvák ízének, sem a textúrájuknak nem tesz jót.

Le lehet szüretelni a még éretlen szilvákat?

A szilvákat le lehet ugyan szüretelni, mielőtt teljesen megérnének, ez azonban nem javasolt. A szilvák akkor a legízletesebbek, ha hagyják rendesen megérni őket a fákon. Mint fentebb olvashattad, a szilvák nem érnek tovább, miután leszüretelik őket.
A szilvák nagyjából 3 napon belül megromlanak, ha a konyhában tartják őket. Éppen ezért érdemes egyszerre csak annyi szilvát leszüretelni, amennyire rögtön szükséged lesz.

Mit lehet kezdeni az éretlen szilvákkal?

Habár a szilvákat teljesen érett állapotukban ajánlott leszüretelni, az éretlen gyümölcsöket is felhasználhatod bizonyos receptekhez, amik kifejezetten éretlen szilvákat igényelnek. A zöld szilvadzsem például a hozzáadott cukortól lesz édesebb, ami jól ellensúlyozza az éretlen gyümölcsök fanyarságát.

Ha tehát valamilyen okból éretlen állapotukban kellett leszüretelned szilváidat, akkor ne dobd ki őket rögtön, hanem nézz utána, hogy milyen receptekben hasznosíthatnád gyümölcseidet.

Gyümölcsök befőzése során nagyon fontos, hogy jó minőségű felszereléseket használj, hogy megfelelően fertőtlenítsd azokat, illetve, hogy szigorúan kövesd a receptben leírtakat.

A még éretlen, zöldesebb színű szilvák tehát ehetők, de nem ajánlott nagyobb mennyiségben fogyasztani belőlük, mert gyomorfájást okozhatnak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-22

Balkon növények teleltetése: tippek a sikeres téli gondozáshoz

A balkon növények teleltetése egy egyszerű, mégis kulcsfontosságú lépés annak érdekében, hogy növényeid átvészeljék a hideg hónapokat. Nézzük meg hogyan!

2024-11-23

Citromfa betegségek és kártevők: ezekre figyelj beltéren

A citromfa betegségek és kártevők nemcsak a növény egészségét, hanem a gyümölcstermést is veszélyeztethetik. Fedezd fel, hogyan védd meg kedvenc citrusodat.

2024-11-21

Karácsonyi kaktusz szaporítása: így bővítsd a gyűjteményedet

A karácsonyi kaktusz szaporítása remek lehetőség arra, hogy bővítsd növénygyűjteményedet, vagy különleges, saját nevelésű ajándékkal lepd meg szeretteidet.

2024-11-23

A pálma teleltetése közben: Mire figyeljünk a tél folyamán?

A pálma teleltetése a hideg hónapok túléléséről szól. Fedezd fel a legfontosabb téli teendőket a pálmák kapcsán! Nézzük át mire érdemes figyelni a tél folyamán.

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-11-20

Téli kerti munkák: Hogyan gondozzuk kertünket a hideg hónapokban?

A téli kerti munkák célja, hogy kertünk egészségesen és készen várja a tavaszi megújulást. A tél közeledtével nézzük át a legfontosabb teendőket a kertben.

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

2024-11-23

A földlabdás fenyőfa és kreatív, környezetbarát karácsonyfa megoldások

A földlabdás fenyőfa gyönyörű és ünnepi dísze lehet otthonodnak. Ismerj meg környezetbarát, fenntartható karácsonyfa ötleteket is, mint az alternatív fenyő.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Muskátli

A muskátli (Pelargonium) egy nemzetség, amely körülbelül 200 évelő, pozsgás és bokor alakú... Tovább

granulóma

baktériumok, gombák, paraziták, idegentestek és nehezen lebontható vegyi anyagok hatására a... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Kertészet kertfenntartás