Amikor eljön a szeptember, a szomorúság, hogy vége a nyárnak, összekeveredik azzal a boldogsággal, hogy az élet egy kicsit lelassulhat – akár csak egy hónapra is –, amikor a gyerekek visszatérnek az iskolába, a hatalmas nyári fesztiválok, folyamatos programok is szünetelnek. Kint a kertben a növények felsóhajtanak, megkönnyebbülnek a nyári intenzív napsütés után, és láthatóan mutatják a kopás és elhasználódás jeleit, tudatva velünk, hogy most egy kis extra ápolásra van szükségük, és szívesen vennék, ha segítenénk áttérni a hűvösebb hőmérsékletre. Mutatjuk a szeptemberi kerti teendők listáját!
#1. Tervezd meg a következő tavaszt!
Bármennyire is őrültnek tűnik, amikor az ősz kopogtat az ajtón, itt az ideje, hogy a tavaszra gondoljunk, és tavasszal virágzó hagymákat ültessünk egy látványos bemutatóhoz jövőre. Könnyű és okos választás a nárcisz, a jácint és a krókusz is. Szeretnéd, ha a te kerted lenne a legszebb jövő tavasszal? Akkor már most kezd el az előkészületeket, hiszen te is tudod, a jó munkához idő kell.
#2. Öntözd meg, de ne trágyázd az árnyékkedvelő növényeket
Már most fordíts fokozott figyelmet árnyékkedvelő kaméliáira és rododendronjaira, hogy megbizonyosodj arról, hogy a gyökerek jól öntözöttek, ez ahhoz kell, hogy a következő évi rügyek sikeresen kifejlődjenek. Csak várd, hogy megtermékenyítse ezeket a szépségeket a tavaszi aktív növekedési periódusig, mert a táplálásuk most késői szezonban hoz létre új növekedést, amely ki van téve a közelgő fagypont okozta károknak.
#3. Ilyenkor is termeszthetsz hidegtűrő növényeket
Annak ellenére, hogy a nap kissé leereszkedett az égen, a talaj még mindig meleg, így még van idő a kiválasztott ehető termékek elvetésére. A bónusz pedig az, hogy sok növény íze (gondoljunk csak a répára és a sárgarépára) ízletesebbé válik a közelgő hideg téli hőmérséklet miatt, amely koncentrálja a cukrokat. Most termeszthető növények: csípős borsó, téli zöldek (mángold, mustár és galléros) és káposztafélék (káposzta, karfiol és brokkoli).
#4. Takarítsd be a termést
Kerted remélhetőleg sikeres termést hozott, és ha igen, szüreteld csak tovább munkád gyümölcsét. Jöhet a befőzés, szárítás, pácolás, fagyasztás, hogy aztán egész télen, vagy még tovább élvezhető legyen a nyári munka. Gondolj csak bele, mekkora kincs egy befőtt télen, vagy egy kis fagyasztott gyümölcs valamilyen ételhez, a kompótról ne is beszéljünk…na meg a lekvárokról! Ne felejtsd el kitakarítani a rothadó gyümölcsöt a földről vagy a fákon hagyott pépes gyümölcsöt, mert ez betegségeket terjeszthet. És végül, ne felejtsd el begyűjteni a fűszernövényeket szárításhoz és fagyasztáshoz, hogy később felhasználhasd a konyhában a finomabbnál finomabb lakomákhoz!
#5. Ne hagyd abba a virágültetést!
Itt az ideje, hogy különféle, hűvös évszakban termeszthető gyönyörűségeket, például körömvirágot, kozmoszt, árvácskát és krizantémot ültessünk el.
#6. Támaszd ki a sütőtököket!
Annak érdekében, hogy a sütőtök beérjen Halloweenre, távolítsd el az árnyékoló leveleket, és emeld fel őket a földről, hogy megakadályozza a rothadást. Az egyik trükk az, hogy egy darab fára vagy maradék palára helyezzük őket.
#7. Készíts komposztládát!
Ha még nincs komposztládád, fontold meg, hogy most építs egyet, felkészülve a lehullott levelek és az elhasznált növényi anyagok elárasztására, amelyet a kertben fog összegyűjteni. A komposzt kiválóan alkalmas az értékes tápanyagok visszajuttatására a talajba, és csodálatos, lassan felszabaduló szerves trágyaként működik. Tipp: Ne tegyen beteg vagy fertőzött növényi anyagot a komposztba, mert a spórák áttelelhetnek, és tavasszal újra megfertőzhetik a növényeket, amikor a komposztot kerti ágyásokban használja.