A szemző ágat fejjel lefelé fordítva a szem (levélhónalj) alatt kb. 1 centivel bemetszést végzünk úgy, hogy ne csak a szemet, hanem vele együtt kis fás részt is vágjunk, amit folyamatosan a szem fölött kb. 1 centiméterig folytatjuk. Utána átfordítjuk az ágat és a kívánt helyen az ágra merőlegesen kivágjuk a szemet. Azért vágom így, mert a szem nehezebben tud felcsúszni a kötözés közben. Soha ne érintse meg a szem vágott részét, és a T vágás belsejét sem szabad kézzel érinteni. Most jött el a kis levélnyél szerepe ennél fogjuk meg a szemet.
Ezt a szemet a T alakba föntről lefele finoman becsúsztatjuk teljesen a T tetejéig. Ha nem megy simán a levélszárnál, akkor a másik kezünkben lévő szikével segítünk betolni. Az utolsó fél centiben már a szem tágítja magának a helyet, ezzel is segítve, hogy a kötözésnél a szem ne tudjon csúszkálni, elmozdulni.
Következő lépés a szem jó rögzítése. Ehhez spárgát használunk, ha több fajtát is felrakunk a fára, érdemes több színű spárgával dolgozni, így tavasszal a spárga leszedésénél könnyen beazonosítható a fajta. Ehhez jó segítség a jegyzetfüzet, papír, toll, leírni, hogy, milyen színnel, melyik fára, mit tettünk. A szem rögzítésére kb. 2 m spárgát levágunk így könnyebb betekerni, mint a nagy gombolyaggal, főleg ha lombkoronába szemzünk.
A spárgát a szemzés alatt megkötjük, innen kicsit húzva felmegyünk a szemzés tetejéig, spárgával x alakot képzünk. Ezt azért csináljuk, hogy a szem a végleges körbetekerés alatt nehogy elcsússzon. Vigyázva, hogy a spárga ne tudjon becsúszni a vágásba és a T kihajtott oldalai jól visszafeküdjenek a helyükre. Cél az eredeti állapot visszaállítása, a kéreg jó zárása.
Innen ismét lemegyünk a szem alá és elkezdjük a végleges zárását, mostantól szorosabbra húzzuk és így tekerjük, most már cél a teljes lefedés. A szem alatt és a szem fölött egy kicsi rész maradjon szabadon. A kötözést úgy fejezzük be, hogy visszafelé tekerve a kiinduló pontnál elkötjük a kötöző anyagot. A felesleget eltávolítjuk ezzel végeztünk is a szemzéssel. A következő oldalon vár még pár információt, amit érdemes elolvasni!