A szeder metszését foglaltuk össze, hogy csináld megfelelően, mikor és mennyi időközönként, hogy a lehető legtöbb termésed lehessen a kertben. Kövesd útmutatónk!
A szeder a málna mellett igen népszerű cserjés gyümölcs a kertben. Mindkét fajta bokorként növekszik és szinte mindent kibírnak, ha már teljesen kifejlődtek. Annak ellenére, hogy a málna és a szeder metszése igen fájdalmas tud lenni néha, metszése mégis nélkülözhetetlen. Ha nem metsszük meg a szedret vagy a málnát, akkor hatalmas bokorrá fejlődnek, amelyen sokkal kevesebb termés lesz és érzékenyebbé válik a betegségekre is. Tehát, ha azt szeretnénk, hogy a kertben lévő szeder vagy málna továbbra is finom és sok termést hozzon, akkor meg kell tanulni azok metszésének technikáját.
Mikor kell metszeni a szedret?
A szedret a málnához hasonlóan évente két alkalommal érdemes metszeni. Kora tavasszal a nyári növekedési időszaka előtt és a téli időszakban is érdemes egyszer karbantartani. (A málna metszéséről bővebben egy korábbi cikkünkben olvashatsz.)
A szeder metszéséhez mindenképp használjunk egy vastag kesztyűt, amely segít megvédeni kezünket az éles tüskéktől. Emellett egy erős, éles metszőollót is szerezzünk be, amellyel gyorsan és könnyen dolgozhatunk. Ahogyan a málna esetén is, a szedernek szintén szüksége lehet támasztékra, hiszen az ágak megtámasztásával csak elősegítjük a termések megfelelő fejlődését, így metszéskor ezt is érdemes elvégezni.
Szeder metszése
A szeder metszése nagyon hasonlít a málna metszéséhez. A szeder nem nő annyira gyorsan, mint a málna, ám a szokásosnál jobban fog teremni metszés esetén. Ahogyan a málna is, a szeder szintén hajlamos az olyan betegségekre, amelyek igen gyorsan terjednek el a növények, ha nem tartjuk karban megfelelően. Éppen ezért a következő metszési folyamatokat tartsuk be:
A szeder betakarítása után (ősszel) rövid idővel az összes elszáradt vagy elfonnyadt gyümölcsöt távolítsuk el a növényről. Az olyan ágakat, amelyek sok elszáradt vagy fonnyadt termés volt vágjuk le teljesen, ezzel megelőzve a betegségek tovább terjedését a növényen.
Kora tavasszal érdemes a átvizsgálni a szeder bokrunkat, és lemetszeni a vékonyabb ágakat. Ezt egy öt hetes periódusban érdemes megtenni, hogy minél jobban felfrissíthessük a szedrünket.
Tavasszal a növény ágain lévő oldalágakat vágjuk vissza körülbelül 30 centiméteresre úgy, hogy nagyjából 10-12 rügy megmaradjon az ágon. Ez a “hegymetszés” arra ösztönzi a növényt, hogy elágazzon, ezzel még több gyümölcsöt eredményez.
A lemetszett ágakat kössük ki vagy állítsunk mellé támasztékot, amely segít a növénynek megtámaszkodnia.
A nyár folyamán sem szabad megfeledkezni a szederről. A legjobb, ha a nyár folyamán is folyamatosa vizsgáljuk a növényt és eltávolítjuk az elpusztult, beteg vagy törött ágakat.