Ahhoz, hogy bőséges, és finom termésünk legyen, mindenképpen szükségünk van metszésre, nincs ez másképp a málnánál sem! Mostani cikkemben azt mondom el nektek, mikor és hogyan kell metszeni a málnát ahhoz, hogy sikert érjünk el!
Röviden a málnáról
A boldogasszony csipkéjének is szokták nevezni a Dunántúl egyes részein a hazánkban őshonos, földalatti tarackokat hajtó, nagyjából két méter magasra megnövő félcserjét. A málna levelei 3-5, néha 7 tagúak, felül simák, alul viszont gyapjasak, szélük pedig fűrészfogas. Fehér virágait májustól augusztusig hozza laza fürtökben, vagy bugákban.
Terméscsoportja vörös, csonthéjas bogyókból áll, 30-40 nap alatt fejlődik ki és érik be, a szederrel ellentétben a málna leválik vackáról. A málna már az ókorban is ismert gyógynövény volt, a középkorban leginkább kolostorokban foglalkoztak vele. Európában szinte mindenhol megtalálható, de a mediterrán országokban a hegyekbe húzódik vissza.
Ízletes gyümölcs, konzervipari alapanyag, magas vízigényű, öntözést igényel. A gyengén savas, tápanyagban gazdag talajt kedveli, sarjadzással szaporodik. A magas vitamintartalma miatt egészséges gyümölcsöt gyakran nyersen fogyasztják, ill. lekvárként, kompótként, zseléként vagy szörpként kerül a konyhában felhasználásra. A méhészetben a málna – köszönhetően nektárja magas (36-70%-os) cukortartalmának, továbbá magas cukorértékének (0,18–3,80 mg cukor naponta virágonként) – a méhek számára egy megbecsült mellék tápanyagforrás. A málnát tiszta alkohol édesítésére is használják. A gyümölcs szüret után már nem érik tovább, így a nem klimakterikus gyümölcsök közé tartozik.
A málnának két fő típusa van, attól függően, hogy mikor hozza a gyümölcsöket – eszerint lehet egyszer termő, nyári málnafajta, és kétszer termő, melyeket őszi-, vagy folyton termő málnafajtaként ismerhetünk. A piros gyümölccsel rendelkező málna lehet egyszer-, és kétszer termő, a sárga gyümölcsű viszont csak kétszer termő lehet, a fekete-, és a bíbormálna pedig egyszer termő.
Fontos tudni, hogy legfeljebb két évig éknek a málnavesszők, az egyszer termő fajták azokon a vesszőkön hozzák a termésüket, melyek az előző nyáron fejlődtek ki, majd szépen átteleltek. A kétszer termő málnafajták az előző nyáron kifejlődött vesszőkön és az adott évben kihajtott, fiatal, friss vesszőkön is hoznak gyümölcsöt. Ezeket a dolgokat azért mondtam el, mert a metszésnél kulcsfontosságot játszanak, most pedig jöjjön a málnák metszése a gyakorlatban, a következő oldalon folytatom!