Az ilyenkor kialakuló betegségek (pl.: szaporodásbiológiai zavarok) egy tejelő állomány gazdasági mutatóit jelentősen lerontják. Egy 500 tejelőtehenet tartó gazdaságnál a két ellés közötti idő csak 10 nappal történő megnövekedése akár 7-10 millió forint közötti tejtermelés elmaradásából származó veszteséget okoz éves szinten. E mellett a kezelési költségek és egyéb felmerülő kiadások további érvágást jelentenek a mai tehenészeteknek.
Több kutatás bizonyította, hogy a nagytermelésű tehenek ellenálló képességének fokozása az egyik legmegfelelőbb eszköze a szaporodásbiológiai problémák enyhítésére, megoldására. Ennek érdekében a szárazonállás idején, illetve az ellés utáni első 100 napban a tehenekkel magas antioxidáns összetevőket, tartalmazó takarmányadagot kell etetni. Több olyan antoxidáns van (pl. C-vitamin, ß-karotin stb.), amelyet csak kapszulázott bendő védett formában érdemes etetni. Ellenkező esetben az állat részére csak kis mértékben hozzáférhetők, mivel a bendőflóra elbontja a nagy részét.
Az E vitamin - mint az egyik legjelentősebb antioxidáns -, kiegészítés mértékével kapcsolatban angol kutatók a következő összefüggést találták. A teheneknél ellés előtt a vérplazmában csökkenő E vitamin szintet tapasztaltak.
Az etetési kísérletek bebizonyították, hogy magas E vitamin bevitel az időszakos vérplazma vitamin depresszió mértékét csökkentheti, sőt egyes esetekben meg is szüntetheti. Összehasonlították a kritikus időszakban a 100, 1000, illetve az 1000 majd ellés előtt 4000 nemzetközi egység E vitamin kiegészítés hatását és a következő eredményt kapták:
Jól látható, hogy ellés előtti időszakban, magas dózisban etetett vitamin kiegészítés segít növelni a vér, illetve a szervezet antioxidáns kapacitását. Ily módon elérhető, hogy nagytermelésű teheneknél, gyakori szaporodásbiológiai, illetve az oly gyakori mastitis problémák száma csökken, amely fontos záloga lehet a gazdaságos tejtermelésnek.
Javaslatok:
Ellés előtt 60 naptól az ellésig Ellés után a laktáció első 100 napjában
A vitamin: 150.000 NE/nap A vitamin: 125.000 NE/nap
D vitamin: 40.000 NE/nap D vitamin: 30.000 NE/nap
E vitamin: 800 mg/ nap E vitamin: 1.000 NE/nap
C-vitamin: 1.000 NE/nap (kapszulázott) C-vitamin: 1.000 NE/nap (kapszulázott)
ß-karotin: 200 mg/nap (kapszulázott) ß-karotin: 200 mg/nap (kapszulázott)
Cink: 80 mg/nap Cink: 80mg/nap
Réz: 15-20 mg/nap Réz: 15 mg/nap
Mangán: 80 mg/nap Mangán: 60-80 mg/nap
Szelén: 0,3 mg/kg Szelén: 0,3 mg/kg
Vas: 100 mg/kg Vas: 0-50 mg/kg
Kobalt: 0,4-0,8 mg/kg Kobalt: 0,3-0,9 mg/kg
Jód: 0,8 mg/kg Jód: 0,3 mg/nap
Forrás: Agrárágazat