Az elmúlt években a hazai szakemberek magas szakmai munkája révén nagyüzemi tejelő tehén állományunk genetikai háttere folyamatosan fejlődött. Ennek köszönhetően ma már nem elérhetetlen cél a tehenenkénti 8.000-10.000 liter tej fejése. Jelentős erőfeszítéseket teszünk a minél magasabb 1 tehénre eső laktációs termelés érdekében, sokszor tapasztalható gond viszont, hogy a termelésnövekedés nem jár egyedül.
Amikor egy állomány tejtermelése eléri a teheneként 8.000 literes laktációs termelést, akkor egyre gyakrabban tapasztalhatunk anyagforgalmi, és ellenálló képesség romlásával járó rendellenességeket. Ide sorolható a tőgygyulladás, magzatburok visszamaradás, tőgyödéma és a szaporodásbiológiai zavarok.
Az elmúlt években a hazai szakemberek magas szakmai munkája révén nagyüzemi tejelő tehén állományunk genetikai háttere folyamatosan fejlődött. Ennek köszönhetően ma már nem elérhetetlen cél a tehenenkénti 8.000-10.000 liter tej fejése. Jelentős erőfeszítéseket teszünk a minél magasabb 1 tehénre eső laktációs termelés érdekében, sokszor tapasztalható gond viszont, hogy a termelésnövekedés nem jár egyedül. Amikor egy állomány tejtermelése eléri a teheneként 8.000 literes laktációs termelést, akkor egyre gyakrabban tapasztalhatunk anyagforgalmi, és ellenálló képesség romlásával járó rendellenességeket. Ide sorolható a tőgygyulladás, magzatburok visszamaradás, tőgyödéma és a szaporodásbiológiai zavarok.
Ezeket a problémákat oxidatív rendellenességeknek is nevezik, mert az immunválasz folyamata során keletkező reaktív oxigén metabolitok keletkezésével is magyarázható a betegségek nagyarányú megjelenése. Ilyen esetekben a szervezetben magas reakcióképességű vegyületek (szuperoxid, hidrogén peroxid stb.) halmozódnak fel. A probléma akkor jelentkezik akár tünetek formájában, amikor a szervezet antioxidáns kapacitása nem elégséges az érzékeny sejtalkotó vegyületek megvédésére. Ilyen esetekben beszélünk szervezeti oxidációs károkról, amelyeknek következményei a következők lehetnek:
· A sejtek DNS állományának mutációja,
· Megváltozó enzimaktivitás,
· Sejt membránjainak szétesése,
· Csökkenő „immunreakció”,
· Sejt és szöveti elhallás.
Takarmányozási szempontból e káros folyamatok kialakulásának megelőzését úgy érhetjük el, ha a teheneink napi takarmányadagjának antioxidáns takarmány-összetevőit megemeljük a kritikus laktációs stádiumokban. Ilyen fontosabb takarmányalkotók a:
· Szelén
· Vas
· Cink
· Réz
· Mangán
· C-vitamin
· ß-karotin
· E vitamin
· A vitamin
Nehéz közöttük fontossági sorrendet tenni, mert szerepükben mind hatásuk helyében eltérnek. Mégis a tünetek megjelenésének valószínűsége a következő:
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.