Az elmúlt években a hazai szakemberek magas szakmai munkája révén nagyüzemi tejelő tehén állományunk genetikai háttere folyamatosan fejlődött. Ennek köszönhetően ma már nem elérhetetlen cél a tehenenkénti 8.000-10.000 liter tej fejése. Jelentős erőfeszítéseket teszünk a minél magasabb 1 tehénre eső laktációs termelés érdekében, sokszor tapasztalható gond viszont, hogy a termelésnövekedés nem jár egyedül.
Amikor egy állomány tejtermelése eléri a teheneként 8.000 literes laktációs termelést, akkor egyre gyakrabban tapasztalhatunk anyagforgalmi, és ellenálló képesség romlásával járó rendellenességeket. Ide sorolható a tőgygyulladás, magzatburok visszamaradás, tőgyödéma és a szaporodásbiológiai zavarok.
Az elmúlt években a hazai szakemberek magas szakmai munkája révén nagyüzemi tejelő tehén állományunk genetikai háttere folyamatosan fejlődött. Ennek köszönhetően ma már nem elérhetetlen cél a tehenenkénti 8.000-10.000 liter tej fejése. Jelentős erőfeszítéseket teszünk a minél magasabb 1 tehénre eső laktációs termelés érdekében, sokszor tapasztalható gond viszont, hogy a termelésnövekedés nem jár egyedül. Amikor egy állomány tejtermelése eléri a teheneként 8.000 literes laktációs termelést, akkor egyre gyakrabban tapasztalhatunk anyagforgalmi, és ellenálló képesség romlásával járó rendellenességeket. Ide sorolható a tőgygyulladás, magzatburok visszamaradás, tőgyödéma és a szaporodásbiológiai zavarok.
Ezeket a problémákat oxidatív rendellenességeknek is nevezik, mert az immunválasz folyamata során keletkező reaktív oxigén metabolitok keletkezésével is magyarázható a betegségek nagyarányú megjelenése. Ilyen esetekben a szervezetben magas reakcióképességű vegyületek (szuperoxid, hidrogén peroxid stb.) halmozódnak fel. A probléma akkor jelentkezik akár tünetek formájában, amikor a szervezet antioxidáns kapacitása nem elégséges az érzékeny sejtalkotó vegyületek megvédésére. Ilyen esetekben beszélünk szervezeti oxidációs károkról, amelyeknek következményei a következők lehetnek:
· A sejtek DNS állományának mutációja,
· Megváltozó enzimaktivitás,
· Sejt membránjainak szétesése,
· Csökkenő „immunreakció”,
· Sejt és szöveti elhallás.
Takarmányozási szempontból e káros folyamatok kialakulásának megelőzését úgy érhetjük el, ha a teheneink napi takarmányadagjának antioxidáns takarmány-összetevőit megemeljük a kritikus laktációs stádiumokban. Ilyen fontosabb takarmányalkotók a:
· Szelén
· Vas
· Cink
· Réz
· Mangán
· C-vitamin
· ß-karotin
· E vitamin
· A vitamin
Nehéz közöttük fontossági sorrendet tenni, mert szerepükben mind hatásuk helyében eltérnek. Mégis a tünetek megjelenésének valószínűsége a következő:
· E vitamin
· Szelén
· Réz
· ß-karotin
· A vitamin
· Cink
· Mangán
· Vas
A következő oldalon folytatom!
Forrás: Agrárágazat