Szárnyalt a kacsaágazat, de jövőre nehéz év jön

Valósággal szárnyalt a kacsaágazat az elmúlt években, de a kacsások részben a libatermelők piacát hódították el – derült ki a Kacsa Napja alkalmából szervezett pénteki szakmai konferencián Szentesen. A kacsahús kétségtelenül divatba is jött, és ez jó kilátásokat biztosít az ágazatnak, ám a takarmányárak az idei kedvezőtlen időjárás, valamint a spekuláció miatt jövőre gondot okozhatnak a termelőkre.

Jól megy a kacsásoknak az utóbbi időben, az ágazat termelése évről évre két számjegyű növekedést produkál. Tavaly éppen 20 százalékkal több kacsát vágtak Magyarországon, mint egy évvel korábban. Az ágazat szereplői nyilván örülnek, de a baromfi Termék Tanács öröme már nem osztatlan, hiszen a kacsafogyasztás növekedése részben összefügg a libásokat ért támadásokkal és a libahúsfogyasztás visszaesésével. „A nagyobb termelésben és értékesítésben jelentős szerepet játszott az export növekedése, és a belföldi értékesítés sem magyarázható tisztán a libahús és libamáj fogyasztásának csökkenésével. Arról is szó van, hogy az utóbbi időben a kacsahús és a kacsamáj divatba jött” – mondja Dr. Molnár Györgyi, a baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára.