A szarvasi Gallicoop által gyártott gyorsfagyasztott, panírozott, félkész bécsi szelet egyik szállítmányában (600 kilogrammos tétel) szalmonellát, egy Spanyol- országból származó, de megyénkbeli (méhkeréki) forgalmazó által behozott paradicsom- szállítmányban (4255 kilogramm, melyet a szekszárdi Tescoban árusítottak) pedig a megengedettnél több növényvédőszer- maradványt találtak.
Emberre nem veszélyes az a szalmonella, melyet a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. egyik félkész termékében találtak az ellenőrök - állítja a cég. A szarvasi Gallicoop által gyártott gyorsfagyasztott, panírozott, félkész bécsi szelet egyik szállítmányában (600 kilogrammos tétel) szalmonellát, egy Spanyolországból származó, de megyénkbeli (méhkeréki) forgalmazó által behozott paradicsomszállítmányban (4255 kilogramm, melyet a szekszárdi Tescoban árusítottak) pedig a megengedettnél több növényvédőszer-maradványt találtak a Békés Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság és az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségyi Igazgatóságának szakemberei. — Szalmonella és szalmonella között óriási különbség van! Nem kell riogatni a fogyasztókat, jelen esetben nincs szó veszélyes szalmonelláról — szögezte le elöljáróban Erdélyi István, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. vezérigazgatója. — Fontos tudatosítani, hogy 2700 különféle szalmonella létezik, s ebből csak kettő — az enteritidis és a tifimurium — veszélyes az emberre. Az a szalmonella (Salmonella spp.), amelyet a mi egyik szállítmányunkban találtak, egyáltalán nem veszélyes az emberre, s gyakorlatilag bárhol előfordul. Erdélyi István leszögezte: a Gallicoop az összes szalmonella-rendeletet betartja. Vágás előtt minden élőállatnál megvizsgálják, hogy az említett két, emberre veszélyes szalmonellatípussal nem fertőzött-e. A szalmonella-mentességről minden esetben igazolást kapnak, s egyetlen egyszer sem fordult még elő, hogy a két, emberre veszélyes szalmonella bármelyikét kimutatták volna a pulykákban. A csekélyebb jelentőségű szalmonellákat az élő állatoknál sehol nem vizsgálják, erre semmilyen vágási korlátozás nincs. A vezérigazgató arról is szólt, hogy a szalmonellák 72 fokos hőmérsékletnél, azaz sütés-főzésnél elpusztulnak, s mivel félkész termékekről volt szó, így még annak az esélye sem állt fenn, hogy az emberre amúgy sem veszélyes szalmonella élve az emberi szervezetbe jusson. Arra a kérdésre, hogy milyen intézkedéseket tesznek a hasonló esetek előfordulásának megelőzésére, Erdélyi István így válaszolt: — Augusztusban adjuk át készresütő üzemünket, s ezzel egyidőben megszüntetjük a félkész termékek gyártását. Így tehát még az sem fordulhat elő, hogy az emberre veszélytelen szalmonellák bekerüljenek a termékekbe, mert ezek az itteni sütés során már eleve elpusztulnak. Emellett törekszünk a még fokozottabb fertőtlenítésre is.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.