Gondozás és karbantartás
A sorba vagy dombsorokba ültetett sütőtökpalántákat erősen ajánlott rovarvédő hálóval lefedni, egészen addig, míg az első virágkezdemények meg nem jelennek. A virágzás kezdetekor távolítsd el a hálót, hogy a beporzó rovarok elvégezhessék a dolgukat. Ne hagyd figyelmen kívül a sütőtökök óriási vízigényét. Hetente 2,5 centinyi mélyöntözésre van szükségük, különösen amikor terméseiket hozzák. Öntözéskor figyelj oda rá, hogy a levelekre ne kerüljön víz, csak a talajra a növények körül. Ezzel csökkentheted a gombás fertőzések kialakulásának és terjedésének esélyét.
Ajánlott talajtakarót használni a növények körül a gyomok lefojtása, a talaj nedvességének megőrzése, és a kártevők távoltartása céljából. Légy óvatos, amikor sütőtökeiddel foglalkozol, mert palánta koruktól egészen a szüretelésig nagyon lágyak, sérülékenyek maradnak. A legtöbb kisebb kúszó fajta egyszerűen felfuttatható egy lugasra, a nagyobb változatoknál azonban igen komoly kihívás lehet biztosítani, hogy a termések súlyát megtartsa valami.
Ne lepődj meg, ha az első virágok nem hoznak termést – a sütőtököknek a hímivarú és a nőivarú virágaikra is szükségük van a megtermékenyüléshez, ami időigényes folyamat lehet. A méhek elengedhetetlenek a beporzás lebonyolításához, szóval bánj óvatosan a rovarirtó szerekkel kertedben. Lehetőleg csak késő délután, vagy este alkalmazd őket (ha nagyon muszáj), amikor a virágok már összecsukódtak aznapra.
Így nevelj nagy sütőtököket
Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni: a sütőtököknek rengeteg tápanyagra van szükségük! Rendszeres trágya- vagy vízzel kevert komposztutánpótlást igényelnek az egészséges növekedés érdekében. A korai növekedési fázisokban használj nitrogénben gazdag keverékeket. Az első trágyázást akkor végezd el, amikor a palánták elérik a 30 centis magasságot, mielőtt indáik megindulnának. A virágzási időszak előtt válts foszforban gazdag keverékre.
Csípd le az indák bolyhos végeit, miután néhány termés megjelenik a növényeken. Ezzel elérheted, hogy erőforrásaikat az indázás helyett a termések növesztésére fordítsák. A metszés továbbá segít kordában tartani a növények terjeszkedését is. Ha igazán nagy sütőtököket szeretnél, akkor 1-3 termést hagyj meg növényenként, és távolíts el róluk minden egyéb termést (és metszd az indáikat is). Az egyre nagyobbá váló termések alá csúsztass be egy vékony fadeszkát vagy egy műanyag tálcát.
Kártevők és betegségek
A karimáspoloskák és az uborkabogarak mind előszeretettel támadják meg a sütőtököket, különösen a nyár vége felé. Számíthatsz még a mindenhol felbukkanó levéltetvekre és a Melittia cucurbitae rovarokra is. A lisztharmat és az Anthracnose betegségek szintén veszélyeztethetik a sütőtökök épségét, a rossz fényviszonyok, túletetés, kedvezőtlen időjárási körülmények pedig negatív hatással lehetnek a termések mennyiségére és minőségére is.
Szüretelés és tárolás
A sütőtököket csak érett állapotukban érdemes leszüretelni, ilyenkor őrzik meg ugyanis minőségüket a leghosszabb ideig. Nem ajánlott csak azért levenni egy tököt az indáról, mert elérte a kívánt méretet – hagyd teljesen kifejlődni. Ha kisebb sütőtököket szeretnél, szerezz be törpe változatokat. Egy sütőtök akkor érett, amikor mély, intenzív színt vesz fel (általában narancssárgát). A héjukat megkocogtatva biztosabban ellenőrizheted őket: ha kemények, üregesnek hangzanak, és nem tudod átszúrni őket a körmöddel, akkor érettnek tekinthetők.
A szüreteléshez óvatosan vágd le őket az indáról egy éles késsel vagy metszőollóval. Ne vágj túl közel a terméshez – érdemes legalább 8-10 centinyi szárat meghagyni rajtuk (ez segít, hogy tovább maradjanak frissek). A sütőtökök érzékenyek, bánj velük óvatosan. A leszüretelt sütőtököket egy hétig hagyd a napon, hogy kérgük megkeményedjen. Ezután tárold őket hűvös, száraz helyen (kamrában vagy pincében), 12°C körül. A magvakat nagyjából 6 évig tárolhatod és használhatod fel.