Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan készíthetsz sütőtök formájú zsemléket, amik finom sütőtök ízűek, és könnyű elkészíteni őket. Ezek tökéletes választások az őszi ünnepekhez, mint például Halloween. A tészta enyhén sütőtökös és fűszeres, így szuper finomak, de ugyanakkor elég semlegesek ahhoz, hogy bármilyen étellel párosíthatók legyenek.
Hozzávalók a sütőtök alakú zsemléhez
• 10 g (3 teáskanál) instant élesztő
• 160 ml tej (bármilyen, akár cukrozatlan, akár tejmentes)
• 50 g világosbarna lágy cukor
• 240 g sütőtökpüré
• 1 nagy tojás (vagy 1 lentojás)
• 510 g sima liszt (univerzális liszt)
• 1 és 1/4 teáskanál só
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 1 teáskanál őrölt gyömbér
• 1/2 teáskanál őrölt koriander
• 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
• 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
• 80 g vaj
Sütötök formájú zsemle elkészítése:
1. Egy elektromos keverőgép táljában keverjük össze az élesztőt, a fél teáskanál barna cukrot és a 1/3 tejet, amíg az élesztő fel nem oldódik. Hagyjuk pihenni 5-10 percig, amíg habos lesz.
2. Adjuk hozzá a maradék tejet, cukrot, sütőtökpürét, és a tojást (vagy lentojást).
4. Tekerd fel a keverőt magasra, és folytasd a keverést további 5-10 percig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz, és elválik a tál szélétől. Még mindig lágy és ragacsos lesz, de nem szabad, hogy nedves legyen. Ha igen, adj hozzá még egy kis lisztet.
5. Tegyük át a tésztát egy nagy, enyhén olajozott tálba; letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg megduplázódik, kb. 1-2 óra.
6. A megkelt tésztát osszuk 12-15 egyforma részre. Mindegyiket golyóvá formázzuk, majd két sütőtálcát béleljünk ki sütőpapírral.
7. A zsinóros formázáshoz vegyünk hosszú zsinórt, és keressük meg a közepét. Helyezzük a középső pontot a tésztagolyó tetejére, majd fordítsuk meg. Húzzuk össze a két zsinórt, hogy kereszt alakú legyen a golyó alján, majd ismételjük meg, amíg 8 egyenlő részre nem osztódik a golyó. A tetejét kössük le zsinórral, majd vágjuk le a felesleget. Ügyeljünk, hogy ne húzzuk túl szorosan a zsinórt, mert a tészta tovább nő a sütés során.
8. Helyezzük a formált zsemléket elég távol egymástól a sütőpapíros tálcákon. Laza olajjal bevont fóliával takarjuk le, majd hagyjuk kelni, amíg megduzzadnak, és ha megnyomjuk őket, visszaugranak, kb. 45 percig.
9. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Ha ollóval formáztunk, készítsünk egy mély lyukat középen minden zsemlében egy olajozott fakanál végével. Süsd őket körülbelül 20 percig, amíg aranybarnák és az aljuk üresnek tűnik.
10. Vegyük ki a zsemléket a sütőből, hagyjuk pár percig hűlni, majd óvatosan távolítsuk el a zsinórt (ha ezt a formázási módot használtuk). A legfinomabbak a sütés napján, és légmentesen zárt edényben tároljuk őket.