Sütnivaló tökfajták
• Makk tök – a makk tök egy zömök, vastag és kemény bőrű, nagyon dekoratív sütőtök. Gyakran használják asztaldísznek is, őszi dekorációk elemeként tökéletesen felhasználható. Emellett húsa sárga, édes, héja pedig akár nyersen is fogyasztható, diós íze miatt közkedvelt.
• Cinderella tök – ez a tök pontosan úgy néz ki, mint amilyenné Hamupipőke hintója változott. Hatalmas mérete miatt óriástöknek is szokták hívni. Vastag, édes, sodó-állagú húsa van.
• Jarrahdale tök – ezek a tökök az új-zélandi Jarrahdale-ből származnak, dinnyeszerű aromájúak, kemény, élénk narancssárga színű hússal.
• Lumina tök – ezt a fajtát a kísérteties fehér külleméről nevezték el. Tökéletes fogyasztásra sütve, de faragásra és festésre is.
• Földimogyorótök – nevét a külsejét borító földimogyoró-szerű görcsökről kapta, eredetileg Franciaországból származik, ahol „Galeux d’Eysines” néven termesztik. Édes, narancssárga húsa kiváló főzéshez, levesbe, ez az egyik tök, melyet legrégebb óta fogyasztanak
.
• Nagydobosi sütőtök – héja szürke, belseje narancssárga, krémes húsú. Világhírűvé vált különleges íze miatt ez a magyarok által (Nagydoboson) termesztett faj, egykor még a New York-i tőzsdén is jegyezték.
• Sonkatök – alakja egy felkötözött sonkáéra hasonlít, innen kapta nevét. Magyarországon ez az egyik legkönnyebben hozzáférhető sütőtök. Íze kellemes sütve, főzve, salátának, emellett bébiételekbe is ezt szokták felhasználni. Kisméretű változata a bébitök, ami ugyancsak nagyon ízletes.
• Hokkaido tök – kerek, sötétzöld vagy narancssárga héjú tök. Habár Angliából származik, átkerült Japánba, és az ottani Hokkaido szigetéről kapta a nevét. Alkalmas levesnek, pürének, de legfőképpen tölteni kiváló. Húsa nagyon édes, mellette a héja is fogyasztható.
És végezetül ne feledkezzünk meg a tökmagokról sem! Teli vannak rosttal és fehérjével. Például az osztrák „Stájer sütőtök” magjai jellegzetes sötét színűek, ízben gazdagok, és rendkívül egészségesek a szívünknek.