Amennyiben már elértél egy bizonyos, hm, kort, nagy eséllyel több fajtáját is ismered a különböző sütnivaló tököknek, a fiatalok tudása ilyen téren gyakran kimerül a töklámpások és a Starbucks sütőtökös kávéjában. Azonban a házi kertészkedés elterjedésével és a zöldségárusok feltörekvő népességével sokféle ehető tök vált elérhetővé bárki számára.
A tök, mint étel
Az őshonos amerikaiak évszázadokkal ezelőtt már számos ételt készítettek, kezdve a kenyértől a levesig, fogyasztható tökök felhasználásával, ezeket az értékes konyhai trükköket pedig tovább adták a gyarmatosító népeknek. Annak idején ők legtöbbször csak egészben megsütötték forró parázson, viszont lehet ezeket a zöldségeket párolni, főzni, megsütni grillen vagy roston, vagy akár tölteni is.
A sütnivaló fajták javában különböznek azoktól, amiket Halloween-kor szoktunk faragni. Az utóbbiak nagyok, sokszor üregesek, és lapos aljúak, és nem a húsuk a lényeg. Vizesek és ízük enyhe, habár a magjuk sütve remek csemege. Ilyen dekorációnak való tök például a connecticut-i mezei tök.
A fogyasztásra tenyésztett típusok erős ízzel, színnel, és magas tápanyagtartalommal rendelkeznek, van bennük élelmi rost, A és C vitaminok, riboflavin, kálium, mangán, E és B2 vitaminok, tiamin, niacin, vas, kalcium, magnézium, foszfor, és folsav. Ez mind kevés zsír és kalória mellett!
Szeretnéd jobban megismerni a cikkünkben említett tököket? Tekintsd meg őket galériánkban!
A legjobb ennivaló tökök
Felmerül a kérdés, hogy melyik tököt is fogyasszuk. Ez egy kicsit trükkös, ugyanis maga a „tök” kifejezés egy összefoglaló név rengeteg féle alfajnak. Például a Cucurbita moschata, azaz pézsmatök magába foglal két fajta tököt is, az egyik a hosszú, mogyoró alakú, a másik pedig széles, ellipszis alakú. Vannak apró méretűek is, amik elférnek a tenyerünkben, dekorációnak is jól mutatnak, ráadásul egészben megsüthetjük és ehetjük őket.
Egy közös jellegzetessége van mindegyik sütnivaló típusnak, a kemény héj.
Fontos kiemelni, hogy az október megérkeztével egyre több halloweeni tök is megjelenik a piacon – ezeket semmiképpen se fogyaszd el – erről bővebben itt olvashatsz.