A Stevia növénye
A jázminpakóca (Stevia rebaudiana) más nevén sztévia (stevia), édesfű vagy édes levél az őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény, mely Dél-Amerikában őshonos és édes leveléről nevezetes fűszer és gyógynövény. A növény körülbelül fél méter magasra képes megnőni, és levelei miatt tartják, hiszen abban találhatók azok a vegyületek, amelytől a növény édes. A sztívia növénye nem nagy igényű, szereti a jó vízáteresztésű, közepesen laza talajt, és a napfényes helyet. Virágzása nyáron történik, ami előtt elvileg a legédesebb. A sztívia általában 4-5 pH értékű talajt kedveli a leginkább, de akár a 7,5 pH-ás talajban is megél. A sós talajban azonban elpusztul.
A Stevia gondozása
A Steviát májusban érdemes kiültetni a kertbe, a többi zöldség palántával együtt, hiszen hasonló gondoskodást igényel, mint a legtöbb zöldség. A Steviát hetente egy-két alkalommal elegendő meglocsolni, amikor éppen nem esik az eső. Fontos, hogy biztosítsuk számára a megfelelő nedvességű talajt. Figyeljünk oda, hogy a növényt csak a száránál öntözzük, hiszen a levelek könnyen begombásodhatnak nedvesség hatására. A növényeket érdemes karóhoz kötni, hiszen a szára könnyen eltörhet nagyobb szél esetén.
A Stevia fogyasztása
A Stevia leveleit letépkedve azonnal fogyaszthatjuk. Hideg vagy meleg ételekhez, italokhoz egyaránt hozzáadható, hiszen a benne található molekulák hő hatására sem vesztik el édes ízüket. A Stevia leveleit akár a napon könnyen ki is száríthatjuk és összetörve egy aprító segítségével por állaggá törhetjük, így bármilyen ételben vagy italban könnyen felhasználható.