A szálastakarmányok hagyományos szénakészítése során jelentős minőségi veszteséggel kell számolni

veszteségek a szénakészítésnél-, szárításnál


A szálastakarmányok hagyományos szénakészítése során jelentős minőségi veszteséggel kell számolni. Különösen a ->pillangósok renden való szárításánál nagymértékű, ált. 40-60%-os tápanyagveszteség is kimutatható. A veszteségek betakarítási, technológiai és biol. okokra vezethetők vissza. Mivel a növény fejl.-vel a takarmány tápértéke és minősége is változik, rendkívül fontos a kaszálás időpontjának a meghatározása. Célszerű a kaszálást a növény bimbózásának idején végezni, mert ebben az időszakban a legkedvezőbb a tápanyag-, a fehérje- és az ásványi anyag-tartalma. Később kaszáláskor növekszik a nyersrosttartalom, romlik a nyersfehérjék emészthetősége és a takarmány íze. Korábbi levágásnál viszont csökken a betakarított növény tömege. A veszteségnél figyelmet érdemel még a kaszálásra kerülő növény eső- v. harmatmentessége és a tarlómagasság. A betakarítási és a technológiai veszteség zöme a pillangósoknál a levélpergésből adódhat, mivel fehérjetartalékának 75%-a, a karotinnak (->karotionidok) 80%-a a levelekben található. Különösen a renden való szárításnál a tápanyagveszteség a levélpergés következtében elérheti a 15-25%-ot is. A renden való szárítás további következménye lehet a légzési és a kilúgozási veszteség is. Az előbb a már lekaszált növény még további légzéséhez felhasznált saját tápanyag-fogyasztásából adódik (a veszteség 5-15%). Az utóbbinál csapadékos, hűvös időben a megázott széna tápanyagainak jelentős részét (80%-át is) elveszítheti, és felléphetnek romlási, rothadási folyamatok, gombák elszaporodása. A legnagyobb értékcsökkenés azonban a renden lévő pillangósokat a karotinveszteségben éri. A hőre, fényre és oxigénre érzékeny karotin a renden csaknem teljesen felbomlik, és olykor csak 5-10 mg/kg marad meg. Nedvesen kazalba rakott szénánál ->erjedési veszteség is bekövetkezhet. A nedves melegben a ->mikroorganizmusok tevékenysége miatt melegedés, erjedés ill. fermenrálódás jöhet létre, sőt öngyulladás is előf.-hat. A sza.-veszteség ilyenkor elérheti a 15-30%-ot is, és nagymértékben csökken a fehérjék emészthetősége. míg a renden, hagyományosan történő szénakészítésnél átlagosan 40-60% veszteségre lehet számítani, addig a korszerű nagyüzemi módszerekkel a veszteségek jelentősen csökkenthetők, a ->szellőzetéses szárításnál 12-15%-ra, a ->forró levegős szárításnál 3-5%-ra.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
arborétumok télen

5 lenyűgöző arborétum télen Magyarországon

Az arborétumok nemcsak tavasszal vagy ősszel nyújtanak maradandó élményt. Télen különleges hangulat lengi be őket, a hóval borított tájak pedig egyedülálló látványt...

Agyaggolyók

Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell

Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...

Karácsonyi cserepes virágok

A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása

A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...

Mikulásvirág gondozása

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...

Téli borsó vetése

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....

legszebb orchidea fajták

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...

Öreg karácsonyi kaktusz

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...

talajforgatás

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...

vágott karácsonyfa

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...

Ehető karácsonyi dekorációs ötletek

Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre

Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...

Hogyan nevelj amarilliszt

Föld nélküli amarillisz nevelés: vízben vagy viaszosan is csodás

Az amarillisz (Hippeastrum) az egyik legkedveltebb szobanövény, különösen télen és kora tavasszal, amikor gyönyörű, nagy virágai az otthon díszei lehetnek. Bár hagyományosan...

Fenyőfa vásár kisokos

Fenyőfa vásár kisokos: melyik karácsonyfa fajtát válaszd idén

A fenyőfa vásárok megjelenése hivatalosan is elindítja az ünnepi készülődést, és ilyenkor sokan azon gondolkodnak: idén milyen legyen a fa? Kicsi vagy nagy? Klasszikus lucfenyő,...