A spenótnak megannyi jótékony hatása van az egészségünkre. Ajánlott heti rendszerességgel fogysztani valmilyen formában, legyen az spenótlé vagy akár egy spenótos omlett. A jótékony hatásai sokaknak segíthet az egészségük megőrzésében.
Miért jó spenótot fogyasztani?
A spenót azon kíül, hogy roppant egészséges, még a cukorbetegség kezelésében is segít. Alacsony glikémiás indexű (GI), így nem okoz kiugrást a vércukorszintben. Ezenkívül kiváló rostforrás és alacsony kalóriatartalmú, így ideális táplálék cukorbetegség esetében is.
Íme a vitamintartalma a spenótnak
Kalcium:
A leveles zöld 250 milligramm kalciumot tartalmaz csészénként, és ez segít megőrizni csontok egészségét, beleértve a fogakat is. Ezenkívül, hogy a legjobbat hozzuk ki a spenótból, ajánlatos C-vitaminban gazdag ételeket kombinálni ezzel, például citrusfélékkel, és ezzel növelni a kalcium elszívódását .
Magnézium:
A magnéziumról azt mondják, hogy fokozza az anyagcserét, szabályozza a szívritmust és fenntartja a vérnyomást. A spenót pedig gazdag étrendi magnéziumforrással rendelkezik, amely többféleképpen is jótékony hatással lehet az egészségére.
Vas:
A szervezetnek vastartalomra van szüksége ahhoz, hogy hatékonyan használja fel az energiát. Annak érdekében, hogy a legjobbat hozza ki a vastartalomból, hozzáadhat néhány C-vitamin tartalmú ételt, például citrusféléket a spenóthoz, és javíthatja a vastartalom felszívódását.
15 egészségügyi jótékony hatása a spenótnak
A spenót számos egészségügyi előnnyel jár, amelyek javítják a látást, a rák megelőzését és a vércukorszint szabályozását. Ez az oka annak, hogy ezt a leveles zöldet szuperételnek tekintik. Íme a spenót néhány egészségügyi előnye, amelyeket érdemes tudni.
1. Megelőzi a rákot
A spenót magas zeaxantint és karotinoidokat tartalmaz, amelyek kiüríthetik a szabad gyököket a szervezetből. Ezek a szabad gyökök hajlamossá teszik a szervezetet számos betegségre, beleértve a rákot, így tehát a spenótról azt mondják, hogy megelőzi a rákot.
2. Csökkenti a vércukorszintet
A spenótról azt mondják, hogy magas a káliumtartalma, amelyet általában magas vérnyomásban szenvedőknek ajánlanak. Tehát hogyan segít a kálium a magas vérnyomásban szenvedőknek? Úgy, hogy a kálium csökkenti a nátrium hatását a szervezetben.
3. Segíti a csontok egészségét
A spenót K-vitamint tartalmaz, amely elősegíti a csontok egészségét, és ez azt jelenti, hogy a megfelelő vitaminfogyasztás jót tesz az egészségnek. Ezenkívül javítja a kalcium felszívódását a szervezetben. A spenót csészénként 250 milligramm kalciumot tartalmaz, és erre nagy szüksége van a csontoknak és a fogaknak. A kalcium erősíti és egészségesen tartja csontokat.
4. Segít a fogyásban
Ha azt tervezi, hogy fogyni szeretne, akkor ajánlott a spenótot hozzáadni a fogyókúrához, A spenótlevél segít a fogyásban az alacsony kalóriatartalma miatt. Magas rosttartalma segíti a jó emésztést, szabályozza az alacsony vércukorszintet és megelőzi a székrekedést. Ha naponta egyszer fogyaszt spenótot, ezzel már jót tesz az egészségének. A spenót jóllakottságot eredményez, és csökkenti az étvágyat.
5. Jót tesz a szemnek
A spenótban található antioxidánsok a lutein és a zeaxantin elősegítik a jó látást. Ezenkívül megvédi az a szürke hályogtól, az időskori makula degenerációtól és más szemproblémáktól. A spenótban található A-vitamin segít fenntartani a jó látást.
6. Csökkenti a magas vérnyomást
A hipertónia más néven magas vérnyomás számos szívbetegség, vesebetegség és stroke kialakulásáért felelős. Így ennek a szuperételnek a fogyasztása megelőzheti ezeket a kockázatokat, és megőrizheti az egészségét. Naponta legalább egyszeri fogyasztása csökkentheti a szorongást és a stresszt, és segít megőrizni a nyugodt elmét. A spenót C-vitamint tartalmaz , amely szintén segít a magas vérnyomás csökkentésében.
7. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik
Ez a szuperétel neoxantint tartalmaz. Gyulladáscsökkentő tulajdonságainak magas forrása segíthet megelőzni a csontritkulást, a migrént, az asztmát , az ízületi gyulladást és a fejfájást.
8. Nyugodtan tartja az elmét
A spenót megnyugtatja az elmét, így nem lesz feszült és ezáltal stressz mentes életet élhet. Magas cink- és magnéziumforrása lehetővé teszi a jó éjszakai alvást, a jó alvás pedig segíthet minden mentális betegségében. Ez segít testének és az elmének nyugodtnak maradni.
9. Megtartja az agy normális működését
A spenót segít az agy zavartalan működésében, különösen idős korban. A spenót aktívan tartja az agyat, és lehetővé teszi az intelligens gondolkodást. K-vitamin tartalma segíti az egészséges idegrendszert.
10. Erősíti az immunitást
A spenótban található A-vitamin erősíti az emberi test belépési pontjait, például a légutakat, a bélrendszert és a nyálkahártyákat. Energiát biztosít és egész nap aktív marad.
11. Megelőzi a szívrohamokat és az érelmeszesedést
Az évek során túlzott zsír raktározódik el az artériákban, és ez az emberi artériák megvastagodásához vezet, ami szélütéshez és érelmeszesedéshez vezethet. Az artériák azonban az évek során hajlamosak megkeményedni, és ennek megelőzése érdekében ajánlott spenótot fogyasztani, amely megakadályozza ezt. Ennek oka a lutein nevű anyag, amely az artériák megvastagodásának megakadályozásáért felelős. Ez az anyag megakadályozza a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.
12. Megakadályozza a vérszegénységet
A spenótban magas a vasforrás, amely megelőzheti a vérszegénység kialakulásának kockázatát. A vas menstruáló nőknek, gyermekeknek és felnőtteknek is jó. A vas az emberi test energiáját is növeli, és elősegíti az oxigén szállítását a test összes sejtjébe.
13. Ragyogó bőr
A bőröd a tested legnagyobb és legérzékenyebb része, és ha ragyogó bőrtextúrát szeretnél, akkor próbálj meg egy kis spenótot fogyasztani. Bőrünknek azonban alapvető tápanyagokra és ásványi anyagokra van szüksége, amelyek miatt egészségesek tud maradni a bőr. A spenót létfontosságú tápanyagai közé tartozik az A-vitamin, a C-vitamin, az E-vitamin, beleértve a K-vitamint is, amely fontos szerepet játszik az egészséges bőrben.
14. Megakadályozza az akné kialakulását
Az akne olyan bőrbetegség, amely csökkentheti önbizalmát, és károsíthatja a bőrt, valamint maradandó hegeket hagyhat maga után. Ha aknéja van, próbáljon meg egy kis spenótot fogyasztani, és ez enyhíti a bőr gyulladását és csökkenti a pattanásokat.
Arcpakolást is készíthet úgy, hogy spenótmasszát készít és kevés vizet ad hozzá. Ha ez megtörtént, vigye fel az arcára, és várjon 20 percet. Ez csökkenti a bőr gyulladását, és eltávolítja a pattanásokat okozó szennyeződéseket és a felesleges olajat.
15. Természetes öregedés gátló tulajdonságok
A korai öregedés az egyik leggyakoribb probléma, amellyel a legtöbb fiatal szembesül manapság. A spenót azonban tele van antioxidánsokkal, amelyek hajlamosak elpusztítani és megakadályozni a korai öregedést okozó szabad gyököket. A spenót rendszeres fogyasztása jót tesz a bőrnek, és fényes textúrát kölcsönöz neki. Ehelyett megfiatalítja bőrét, és fiatalabbá és egészségesebbé teszi.
Lehetséges hátrányok és mellékhatások a spenótfogyasztástól
Vesekövek: A vesekő túl sok sav és kalcium-oxalát esetén képződik – A spenót kalciumot és oxalátot tartalmaz – Akinél nagyobb a vesekő kialakulásának kockázata, kevesebb spenótot ajánlott fogyasztania.
Véralvadás: A spenótnak magas a K1-vitamin tartalma, ez a vitamin fontos a véralvadásban – A túl sok spenót hatással lehet a vérhígító gyógyszerekre.
Bár a spenót egy nagyon egészséges zöldség, amelyet ajánlott beépíteni a heti étrendbe, de túlzott fogyasztása negatív hatással lehet az egészségére:
- A spenót oxálsavat tartalmaz, amely korlátozza a kalcium felszívódását a szervezetben
- A túl sok spenót fogyasztása kalcium-oxalát kialakulásához vezethet, amely veseköveket okozhat
- A spenót K-vitamint tartalmaz, amely kölcsönhatásba lép bizonyos gyógyszerekkel, és vérrögök kialakulásának kockázatát teszi ki
- Mivel a spenótnak időre van szüksége az emésztéshez, gátolja az anyagcserét, puffadáshoz, gázokhoz és görcsökhöz vezet
Néhány tipp, hogy mit készíts spenótból
Egyik legjobb és legkedveltebb, az a spenótlé. Ha viszont nem szereti a spenótlé ivását, van néhány ízletes fogás, amellyel beillesztheti a spenótot a napi étrendjébe.
- Omlett spenóttal és sajttal
- Spenótos és gombás tészta
- Klasszikus francia spenótos quiche
- Panini csirke spenóttal és szárított paradicsommal