
Simalevelű spenótok
Ezekkel a spenótokkal találkozhatunk a leggyakrabban a boltokban. Leveleik – nem meglepő módon – simák, ezért nagyon egyszerű lemosni őket. A legtöbb simalevelű spenót lassan magzik fel.
Seaside – Egy lassan felmagzó spenót, ami 30 nap alatt érik be
Lizard – 28 nappal az ültetése után szüretelhető, sötétzöld leveleket hoz. Lassan magzik fel.
Woodpecker – Ez a spenót lassan magzik fel és 28 nap elteltével szüretelhető.
Red Kitten – Egy szokatlan megjelenésű változat, ami piros erezetű, zöld leveleket hoz. 28 nap elteltével szüretelhető, de hamar felmagzik.
Flamingo – Nyílhegy formájú, sötétzöld levelei vannak, és 27 nap elteltével szüretelhető. Viszonylag lassan magzik fel.
Melegtűrő spenótok
Néhány újonnan létrehozott spenótot kifejezetten úgy tenyésztettek ki, hogy a megszokottnál jobban ellenálljanak a meleg időjárásnak. Ennek köszönhetően manapság már sokkal több éghajlaton lehet spenótot termeszteni. A melegtűrő spenótok is a fenti kategóriákba tartoznak, de érdemes külön is megemlíteni őket, legalább is a két legelterjedtebb fajtát.
New Zealand – Ez a spenót különösen azoknak ajánlott, akik nyersen szeretik a spenótot. Levelei ropogósak, de ha megfőzik őket, akkor pépessé válnak.
Malabar – Egy igazán egyedi, indás spenótutánzat, amit egy lugasra is fel lehet futtatni. Tény, hogy nem igazi spenót, de bármelyik receptben felhasználható annak helyettesítésére. Annyira jól tűri a meleget, hogy a hideget már nem is igazán bírja, és 7-10 USDA zónákban érzi otthon magát.
Thilo Becker képe a Pixabay -en.