A spárgát könnyű termeszteni, tavasz közepétől nyár elejéig ízletes új hajtásokat hoz – ez egy isteni, egészséges csemege, amelyet meg kell kóstolni mindenkinek. Ezeket a nagy évelő növényeket a földben kell termeszteni, nem pedig konténerekben, azonban az új növényeknek néhány évbe telik, mire ehető hajtásokat hoznak, ezért kezdetben türelemre van szükség: a harmadik évtől már szedhetőek.
Mag vagy gyöktörzs?
A spárgát nehezebb magról termeszteni, ezért kifejezetten ajánljuk, hogy szerezz be 1 éves spárga gyöktörzsöket, melyeket széttárva kell elültetni földmélyedésekbe, ekörül pedig ki kell alakítani egy kiemelt ágyást, amit fel kell tölteni folyamatosan, ahogyan növekedik a növény.
Azonban, ha mégis a magvetés mellett döntesz, akkor el kell fogadnunk, hogy több időbe telik, mire begyűjthetjük a spárgát. Az első 3 évben csak felkészítjük a növényt ehhez a folyamathoz. Hosszú idő, de megéri, hisz egy szép munka részesei lehetünk, nem mellesleg a spárga kifejezetten drága az élelmiszer boltokban, így spórolni is tudunk a termesztésével.
Januárban elvethetjük a magokat
Januárban megkezdhetjük a magok elvetését, de egyelőre poharakba vagy tálcákba, komposztos jó minőségű földbe. Nagyon lassan kelnek ki a növénykék, gondozd őket, megfelelő locsolással, majd június elején ültesd el a végleges helyükre kerti komposztos vagy trágyás földbe és olyan helyre, ami legyen napfényes.
A spárga növekedése
A jó növekedés érdekében a spárganövényeket jól kell táplálni, és gyommentesen kell tartani. A növényeknek szükségük lehet támogatásra, valamihez érdemes kikötni őket, mivel meglehetősen magasra nőnek, és a szezon végén le is kell vágni belőlük.
A spárgaágyat tartsuk gyommentesen, mert a spárganövények jobban fejlődnek a gyomok sokasága nélkül. Inkább kézzel gyomláljunk, mint kapával, mivel a növénynek sekély gyökerei vannak, amelyek könnyen károsodhatnak.
Ha leteltek az évek, jöhet a spárga begyűjtése
Nem egyszerű kivárni ennyi időt, de megéri, jöhet a begyűjtés folyamata, ami igényel időt és munkát is. Április és június között zajlik a begyűjtés, ilyenkor naponta kell szedni őket. A sípokat mindenképp tőből törjük le, hogy ne rohadjon be a megmaradt növény.
Ezért egészséges a spárga
Ezek a növények tele vannak tápanyagokkal, jó rostforrást és C-vitamint is biztosítanak. Kiváló K-vitamin forrás is, amely nélkülözhetetlen tápanyag a véralvadáshoz és az egészséges csontokhoz. Nevezetesen, a spárga krómot is tartalmaz, egy olyan nyomelemet, amely fokozhatja az inzulin azon képességét, hogy glükózt szállítson a véráramból a sejtekbe – ez jó hír, ha figyelünk a vércukorszintünkre. Diétabarát is, hiszen nagyon alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, így beilleszhtető bármilyen étrendbe.