A sóska gondozása
A sóskát rendszeresen öntözzük meg, hiszen szereti a nedves talajt. A talajtakarás elősegíti a nedvesség megőrzését és a levelek tisztaságát.
A sóska ültetésénél fontos a tápanyagban gazdag talaj, azonban érdemes a szezon közepén még egyszer a komposzt vagy granulált műtrágya használata, hogy a növény minél jobban növekedhessen.
A sóska vetőmagjából kinőtt szárat vágjuk le és távolítsuk el az első leveleit. A növénynek újra kell csíráznia, hogy gyengébb leveleket növesszen. A sóska szárát emellett, ha nem vágjuk le, akkor a növény vetőmagokat termeszt saját magától, így új növények hajthatnak ki, közvetlenül az ültetett növény mellett.
A növények egészsége megőrzése érdekében tavasszal vagy nyár elején érdemes szétültetni őket vagy teljesen új növényt ültetni.
A sóska betakarítása
Az újonnan beültetett növényeknek 35–40 napot kell elérniük a „csecsemő” méretük eléréséhez, és 2 hónapot kell elérniük a teljes éréshez. A sóska akkor áll készen a betakarításra, amikor a levelek kb. 10-12 centiméter hosszúak. A gyengébb levelek a legmegfelelőbbek az étkezéshez, és ha betakarításként újra és újra elvágjuk, akkor folyamatosan fiatal, gyengébb leveleket növeszt.
Kártevők és problémák
A sóskát nem zavarják gyakran a kártevők, de ritkábban levéltetvek jelenhetnek meg rajta. Fújjuk le őket vízzel és távolítsuk el a növény külső leveleit. A sóskának nincsen semmilyen betegsége.
A sóska felhasználása
A sóskát felhasználhatjuk frissen salátákban vagy szendvicsekben egyaránt, de akár főzhetünk is vele. A sóskát megfőzve a levelek feloldódnak és enyhén citromízt adnak az ételnek. Készíthetünk belőle akár sóska főzeléket vagy krémlevest is, de húsokhoz is kiváló.
A friss sóska nem tárolható jól. Körülbelül egy hétig tartható el a hűtőszekrényben, de az íze és a textúrája romlani fog. Lefagyaszthatjuk vagy megszáríthatjuk a leveleket, mint bármely más gyógynövény esetében, de az íze nem egyezik meg a friss levelekkel.
A spenóthoz és a rebarbarához hasonlóan a sóskalevél oxálsavat is tartalmaz, amely nagy mennyiségben mérgező lehet. Kis mennyiség nem fog ártani, hacsak nem vagy különösen érzékeny az oxálsavval szemben.