Egyesek azért esznek salátát, hogy támogassák vele az immunrendszerüket, mások a diétájukat akarják ily módon kiegészíteni, és természetesen olyanok is vannak – én is közéjük tartozom – akik élvezetből fogyasztják a zöld leveleket a különböző ételekhez. Számos különböző salátának való növény létezik, ezekből mutatok most öt olyat, amit könnyedén megtermelhetsz magadnak otthon, és remek kiegészítője lehet az ételeidnek!
Madársaláta
Mezei salátának vagy galambbegy salátának is nevezik, ez egy meglehetősen kellemes zamatú növény. Általában 15-20 cm magasra nő, levelei pedig lapátszerűek, ropogósabbak és vastagabbak a sima salátánál. Kiváló kísérő számos fogáshoz; egyéb zöldekkel és zöldségekkel elkeverve nagyon finom salátának, de akár pizzára, vagy spagettihez is fogyasztható. Meglehetősen igénytelen, nem kell nagy figyelmet fordítani a növény nevelésére, ugyanakkor rengeteg nyers fehérjét és karotint tartalmaz.
Rukkola
A rukkola egy olyan növény, amit szinte mindenki ismer. Levelei leginkább a pitypang leveleire emlékeztetnek, nagyjából 15-20 centi magasra nőnek. Több változata is létezik, egyes esetekben a levelek keskenyebbek, nyílra emlékeztetnek, máskor lapátszerűek és hullámosak. A madársalátához hasonlóan ezt is szokás feltétnek használni a pizzákhoz, de gyakorlatilag bármilyen salátában megállja a helyét.
Spenót
A spenótot főzelék formájában mindenki ismeri, meglehetősen megosztja az embereket. Vannak, akik nagyon szeretik a parajpürét, másokat a menzára emlékeztet, és ránézni sem bírnak. Azonban nem csak főzelékként fogyasztható ez a növény, a nyers levelek nagyszerű salátaalapot képeznek, melynek íze nem különösebben emlékeztet az iskolából ismert fogásra. Ráadásul nagyon magas kalcium tartama is van – nem véletlen, hogy Popeye is mindig spenótot eszik, ha meg akar erősödni!
Pitypang
A pitypangot a legtöbben gyomnövényként azonosítják, jellegzetes sárga virága van, mely idővel fehér vattapamacsra emlékeztet, amit a gyerekek – és a felnőttek is – szeretnek elfújni. De tudtad, hogy a levelét francia salátának is nevezik? Kissé kesernyés íze remekül passzol például a paradicsomhoz, így, ha kedveled a salátákat – vagy csak olyan időszakot élsz, amikor a saláták az étrended szerves részét képezik, és már unod a boltban kapható növényeket –, mindenképp érdemes tenned vele egy próbát!
Zsázsa (Kerti zsázsa)
A korábbiakkal ellentétben a zsázsa nem nő különösebben nagyra, apró hajtásokból áll. Kissé csípős, üde íze van, mely tökéletesen belepasszol gyakorlatilag minden típusú salátába, de akár fűszerként is használhatod leves, vaj, sőt, körözött ízesítéséhez is. Ez sem egy igényes növény, tulajdonképpen csak el kell szórni a magokat, fényes helyre tenni, locsolni, és néhány nap alatt kinőnek a kis hajtások.