A shiitake (vagy siitake) gombák neve a japán „shii” (tölgyfa) és a „také” (gomba) szavak összevonásával született meg, és nagyjából annyit jelent, hogy „a tölgyfán termő gomba”. Ezeket a gombákat nem csak ízük miatt kedvelik világszerte, hanem mert kifejezetten egészségesek is. Megfelelő körülmények között a shiitake gombák termesztése durván egy évet vesz igénybe. Ha te is kedveled őket, és szeretnél otthonodban is termeszteni belőlük, akkor a következő útmutatóban mindent megtalálsz, amire szükséged lesz ehhez!
1. Szerezd be a gombacsírát
A gombák termesztéséhez nem magokra, hanem gombacsírára lesz szükséged, amelyet farönkökbe kell elültetni, vagyis egész pontosan „beoltani” (ez nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik). Érdemes elismert, megbízható termelőtől beszerezni a csírákat, hiszen ez a jó minőségű termések egyik alapfeltétele. A csírákat általában két formában lehet megvásárolni – fadugókként, vagy fűrészporral keverve.
A fűrészporos megoldáshoz különleges oltóeszközre lesz szükséged, amibe első alkalommal nem feltétlenül érdemes befektetni, hiszen az sem mindegy, hogy milyen minőségű eszközöket használsz az oltáshoz. Ha tehát nem vagy biztos benne, hogy rendszeresen és nagy mennyiségben szeretnél gombákat termeszteni, akkor eleinte maradj a fadugós megoldásnál. A fadugók használata végtelenül egyszerű – szükséged lesz néhány farönkre, amelyekbe lyukakat fúrhatsz, és bekalapálhatod a dugókat (ezekben vannak a csírák).
Vásárláskor ügyelj rá, hogy olyan shiitake változatot válassz, amely megfelel a területedre jellemző általános időjárásnak. Vannak shiitake gombák, amelyek a meleget, és vannak, amelyek a hideget tűrik jobban, illetve bizonyos fajták minden hőmérsékleten képesek teremni – általánosságban ezekkel érdemes próbálkozni. Akárcsak sok más növénynek, a shiitake gombáknak is vannak különféle fajtái.
Nézz szét a webshopban, és olvasd el a különböző változatok leírását – ha valamelyikről azt olvasod, hogy kezdőknek ideális fajta, akkor érdemes azt választani első próbálkozásodhoz. Miután a csírák megérkeztek, azonnal helyezd őket hűtőbe (NE a fagyasztóba). A beszerzést követően legfeljebb egy hónapig tárolhatod őket így, ezért érdemes minél előbb elvégezni az ültetést (oltást).
2. Szerezd be a farönköket
A shiitake gombák termesztése nem földben, hanem farönkökön történik. A kereskedő általában ajánlani fog néhány fafajtát, amit érdemes használni az adott shiitake változathoz, de ha nem vagy biztos a dologban, akkor használj vörös tölgyet (elvégre a gomba a nevét is erről kapta). A rönköket legkésőbb 6-8 héttel a levágás után oltani kell, különben más gombák is ellephetik őket. Fontos azonban, hogy legalább 2 hetet várni kell a levágás után, hogy a fában termelődő gombaölő anyagok kiszáradhassanak belőle. A rönkök legyenek tehát legalább 2 hetesek, de nem öregebbek 6-8 hétnél.
A rönkök lehetőleg legalább 20 cm vastagok legyenek, hogy a gombáknak legyen elegendő helyük a növekedéshez. Amennyiben hosszú rönköket kapsz, vágd őket 1 méteres darabokra, hogy ne legyenek túl nehezek, ha mozgatnod kell őket. Fontos továbbá, hogy a kéreg vastag legyen rajtuk, mert így lassabban száradnak majd ki a fa belső rétegei. Ha a rönköket fatelepről, előre feldaraboltan szerzed be, akkor győződj meg róla, hogy a beszállítók pontosan tudják, hogy milyen faanyagra van szükséged, és hogy mire tervezed felhasználni, hogy megfelelő „korú” rönköket kaphass. A következő oldalon folytatom!