A kerti sarkantyúka népszerű gyógynövény, mely piros vagy narancssárgás szépségével könnyedén körülöleli a fákat, növényeket. Mostani cikkünkből ismerd meg Te is!
A kerti sarkantyúka Peruból származik, ahol úgy gondolják, hogy azért visel ez a növény sarkantyút, mert abban őrzi gyógyító, jótékony jellegét. Ez az apró növény piros vagy narancssárgás virágaival ahogy növekszik, könnyedén körülöleli a fákat, növényeket – ezzel pedig különleges látvánnyal ajándékozza meg a kertészeket. Mindemellett pedig kellemes illata is gyakran elnyeri az emberek tetszését, melyeket jellegzetes, kerekded levelek kereteznek. Két fajtáját különböztethetjük meg, az egyik egy bokros fejlődésű, még a másik inkább kúszónövény jellegű. Előbbi megközelítőleg 30 centiméterig fejlődhet, még utóbbi akár a 3 – 4 métert is elérheti.
A biokertészetben is rendkívül hasznos növény, ugyanis könnyedén elriasztja a legtöbb kártevőt. Érdemes rózsák mellé ültetned például levéltetvek ellen, vagy paradicsom ágyásaid mellett is előnyöd származhat belőle – képesek lesznek őrizni zöldségeidet egész nyáron!
A sarkantyúka minden föld felett található része ehető – ráadásul rendkívüli gyógyító hatással rendelkezik. A virág íze édes borséra vagy retekére hasonlít (ezt főleg sajtokkal, salátákkal fogyasztják), ellenben magja és bimbója viszont ecetes-sós lében a kapribogyó ízvilágához köthető.
Milyen jótékony hatásai vannak?
Mint már említettem, a kerti sarkantyú gyógynövénynek számít – több jótékony hatásról is beszélhetünk vele kapcsolatban.
Ezek a színes virágok elsősorban gyulladáscsökkentő antibiotikumokat tartalmaznak bőséggel. Gyakran használják bőrápolásra, hajápolásra, de korpás fejbőr kezelésére is. Emellett C-vitamin tartalma sem elhanyagolható, valamint vasban és káliumban is bővelkedik.
Előszeretettel fogyasztják, mint már említettem salátákban, akár nyersen is, jellegzetes ízvilága miatt. Remekül képes feldobni bármilyen ételt.