A fákat körülölelő növény – ismerd meg a kerti sarkantyúkát

A kerti sarkantyúka népszerű gyógynövény, mely piros vagy narancssárgás szépségével könnyedén körülöleli a fákat, növényeket. Mostani cikkünkből ismerd meg Te is!

Kerti sarkantyúka

A kerti sarkantyúka Peruból származik, ahol úgy gondolják, hogy azért visel ez a növény sarkantyút, mert abban őrzi gyógyító, jótékony jellegét. Ez az apró növény piros vagy narancssárgás virágaival ahogy növekszik, könnyedén körülöleli a fákat, növényeket – ezzel pedig különleges látvánnyal ajándékozza meg a kertészeket. Mindemellett pedig kellemes illata is gyakran elnyeri az emberek tetszését, melyeket jellegzetes, kerekded levelek kereteznek. Két fajtáját különböztethetjük meg, az egyik egy bokros fejlődésű, még a másik inkább kúszónövény jellegű. Előbbi megközelítőleg 30 centiméterig fejlődhet, még utóbbi akár a 3 – 4 métert is elérheti. 


A biokertészetben is rendkívül hasznos növény, ugyanis könnyedén elriasztja a legtöbb kártevőt. Érdemes rózsák mellé ültetned például levéltetvek ellen, vagy paradicsom ágyásaid mellett is előnyöd származhat belőle – képesek lesznek őrizni zöldségeidet egész nyáron!

 

 

 

 


A sarkantyúka minden föld felett található része ehető – ráadásul rendkívüli gyógyító hatással rendelkezik. A virág íze édes borséra vagy retekére hasonlít (ezt főleg sajtokkal, salátákkal fogyasztják), ellenben magja és bimbója viszont ecetes-sós lében a kapribogyó ízvilágához köthető.

Milyen jótékony hatásai vannak?


Mint már említettem, a kerti sarkantyú gyógynövénynek számít – több jótékony hatásról is beszélhetünk vele kapcsolatban.


Ezek a színes virágok elsősorban gyulladáscsökkentő antibiotikumokat tartalmaznak bőséggel. Gyakran használják bőrápolásra, hajápolásra, de korpás fejbőr kezelésére is. Emellett C-vitamin tartalma sem elhanyagolható, valamint vasban és káliumban is bővelkedik.


Előszeretettel fogyasztják, mint már említettem salátákban, akár nyersen is, jellegzetes ízvilága miatt. Remekül képes feldobni bármilyen ételt. 

 

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!