Mire tudjuk felhasználni a sárgarépa zöldjét? + recept

Sokan, ha olyan sárgarépát vesznek, amin a zöldje is rajta van, akkor azt gondolkodás nélkül csak levágják róla és kidobják. Nagy hiba!  Hiszen azt is ugyanúgy fel lehet használni! Most elmondom, hogy hogyan!

Sárgarépa zöld felhasználása

Mire használhatjuk a sárgarépa zöldjét?

A sárgarépa zöldjét számos dologra használhatjuk a konyhában. A zöldek kesernyéssége miatt azonban a legjobb, ha más édesebb hozzávalókkal párosítjuk. Használhatja ezeket a zöldeket sárgarépaleves pürésített öntetként, vagy keverheti kuszkuszba , humuszba , pestoba vagy csicseriborsó salátába. Egy másik elkészítési módja a sárgarépa zöldjének, az a blansírozás. Néhány percre tegyük a zöldet forrásban lévő vízbe, ráadásul ezzel csökkenthetjük a keserű ízét is.

A sárgarépa zöldjének mosása:

Alapvetően fontos a sárgarépa zöldjét alaposan megmosni, mivel a leveleikben sok homok és szennyeződés lehet. Először vágja le a sárgarépáról a szárat és a leveleket, és hagyjon érintetlenül körülbelül 2 centit a szárból. Ezután mossa meg a sárgarépa zöldjét, mint a saláta zöldjét, öblítse le majd szárítsa meg.

 

A sárgarépa zöldjének tárolása:

A sárgarépa zöldjének legjobb tárolási módja (mosás és alapos szárítás után), ha lazán becsomagolja egy nedves papírtörlőbe, és visszazárható cipzárral zárható zacskóba helyezi. 

 

Milyen íze van a sárgarépa zöldjének?

A sárgarépa leveleinek (más néven sárgarépa zöldjének) földes „gyökérzöldség” íze van. Íze némileg a petrezselyemhez hasonlít.

 

Mi a teendő a sárgarépa leveleivel?

A sárgarépa zöldjét lehet fűszernövényként és saláta zöldként is használni. 

Íme néhány ötlet a sárgarépa zöldjének használatához:

  • Tegye a sárgarépa leveleit zöldsalátákhoz
  • Készítsen sárgarépa levél pestót (a szöveg végén recept hozzá!)
  • Keverje hozzá kedvenc hummus receptjéhez
  • Használja fűszernövényként kedvenc salátájához
  • Használja turmixokhoz

Recept:

Sárgarépa zöldjéből készült pesto:

A sárgarépa-pesto elkészítésének folyamata nagyon hasonlít bármely más pesto elkészítéséhez. Az egyetlen különbség az, hogy a sárgarépa zöldjét(az egész sárgarépához kapcsolódó zöld leveleket) fűszernövényként használják, helyettesítve a bazsalikomot.

Íme a sárgarépa-pesto elkészítésének lépései:

  1. Alaposan tisztítsa meg a sárgarépa leveleit (fontos lépés). 
  2. Adja hozzá a sárgarépa leveleket, koriandert, parmezánt, oregánót, fokhagymát, lime héját és levét, só, bors, kevés mézet, és keverje össze. 
  3. Turmixgépben turmixolja össze a hozzávalókat, és egy kevés olívaolajat adjon hozzá! 
  4. Használja amihez szeretné! Tésztákhoz, salátákhoz vagy szendvicsbe