Sokan, ha olyan sárgarépát vesznek, amin a zöldje is rajta van, akkor azt gondolkodás nélkül csak levágják róla és kidobják. Nagy hiba! Hiszen azt is ugyanúgy fel lehet használni! Most elmondom, hogy hogyan!
Mire használhatjuk a sárgarépa zöldjét?
A sárgarépa zöldjét számos dologra használhatjuk a konyhában. A zöldek kesernyéssége miatt azonban a legjobb, ha más édesebb hozzávalókkal párosítjuk. Használhatja ezeket a zöldeket sárgarépaleves pürésített öntetként, vagy keverheti kuszkuszba , humuszba , pestoba vagy csicseriborsó salátába. Egy másik elkészítési módja a sárgarépa zöldjének, az a blansírozás. Néhány percre tegyük a zöldet forrásban lévő vízbe, ráadásul ezzel csökkenthetjük a keserű ízét is.
A sárgarépa zöldjének mosása:
Alapvetően fontos a sárgarépa zöldjét alaposan megmosni, mivel a leveleikben sok homok és szennyeződés lehet. Először vágja le a sárgarépáról a szárat és a leveleket, és hagyjon érintetlenül körülbelül 2 centit a szárból. Ezután mossa meg a sárgarépa zöldjét, mint a saláta zöldjét, öblítse le majd szárítsa meg.
A sárgarépa zöldjének tárolása:
A sárgarépa zöldjének legjobb tárolási módja (mosás és alapos szárítás után), ha lazán becsomagolja egy nedves papírtörlőbe, és visszazárható cipzárral zárható zacskóba helyezi.
Milyen íze van a sárgarépa zöldjének?
A sárgarépa leveleinek (más néven sárgarépa zöldjének) földes „gyökérzöldség” íze van. Íze némileg a petrezselyemhez hasonlít.
Mi a teendő a sárgarépa leveleivel?
A sárgarépa zöldjét lehet fűszernövényként és saláta zöldként is használni.
Íme néhány ötlet a sárgarépa zöldjének használatához:
- Tegye a sárgarépa leveleit zöldsalátákhoz
- Készítsen sárgarépa levél pestót (a szöveg végén recept hozzá!)
- Keverje hozzá kedvenc hummus receptjéhez
- Használja fűszernövényként kedvenc salátájához
- Használja turmixokhoz
Recept:
Sárgarépa zöldjéből készült pesto:
A sárgarépa-pesto elkészítésének folyamata nagyon hasonlít bármely más pesto elkészítéséhez. Az egyetlen különbség az, hogy a sárgarépa zöldjét(az egész sárgarépához kapcsolódó zöld leveleket) fűszernövényként használják, helyettesítve a bazsalikomot.
Íme a sárgarépa-pesto elkészítésének lépései:
- Alaposan tisztítsa meg a sárgarépa leveleit (fontos lépés).
- Adja hozzá a sárgarépa leveleket, koriandert, parmezánt, oregánót, fokhagymát, lime héját és levét, só, bors, kevés mézet, és keverje össze.
- Turmixgépben turmixolja össze a hozzávalókat, és egy kevés olívaolajat adjon hozzá!
- Használja amihez szeretné! Tésztákhoz, salátákhoz vagy szendvicsbe