További növények
A paprikák
Erről a listáról a paprikák jelenthetik a legnagyobb kihívást egy kezdő kertész számára, mert nagyon kényesek a hőmérsékletre. Azonban a salsa elengedhetetlen hozzávalói! Ízlés szerint használhatsz csípős és édes paprikákat is, vagy persze keverheted is őket. Az erős paprikák ereje drasztikusan eltérhet egymástól fajtáról fajtára, ezért válassz olyat, ami a te ízlésednek megfelelő (és használj kesztyűt, amikor szüreteled, mosod, és feldolgozod őket). A paprikáknak is jól jön majd némi támogatás. Habár az erős, felnőtt példányoknak erős száruk van, ami képes megtartani magát, ha huzatos helyre kerülnek, akkor jobb, ha van valami, ami tartja őket a szélben.
A koriander
Végezetül lássuk, hogy mit érdemes tudni a korianderről a salsakészítés kapcsán. A koriander jól érzi magát növénytartókban is, de csak ha bőven van elegendő helye (ne erőltesd kis konténerbe). Szereti a meleget, ezért ha kint túl hűvösre fordul az idő, inkább vidd be a négy fal közé. Érdemes rendszeresen szüretelni, hogy elkerüld a felmagzást. Szakaszos ültetéssel biztosíthatod, hogy mindig szüretelhess belőle egy friss adagot. A túl „öreg” korianderek keserűek és kellemetlen ízük van.
Hogy készül a salsa szósz?
Íme, egy gyors recept, ami egyszerűen elkészíthető, és éttermi jellegű salsa szószt készíthetsz vele. Az alap hozzávalókon kívül ehhez némi köményre is szükséged lesz.
Hozzávalók:
Kelleni fog 800 gramm paradicsom, 1 darab zöld bell paprika (feldarabolva), 1 vöröshagyma (feldarabolva), 4-5 gerezd fokhagyma (felaprózva), egy lime leve és reszelt héja, fél jalapeño paprika (kimagozva), 1/4 bögre korianderlevél, 1 teáskanál kömény, 3/4 teáskanál tengeri só, 1-2 csipet fehércukor.
Elkészítése:
Helyezd az összes hozzávalót egy turmixgépbe, és dolgozd őket addig, alacsony fordulatszámon, amíg a szósz el nem éri a kívánt állagot. Ennyi az egész! A kész szószt hűtőben legfeljebb 5 napig tárolhatod.