salsa szósz
A salsa kert megtervezése
A salsa kertet legegyszerűbben úgy tervezheted meg, ha egy négyzetrácsos hálóként képzeled el magad előtt. Ha van egy 120 x 120 centis ágyásod, akkor érdemes 16 darab négyzetre osztani azt, 4 oszloppal és 4 sorral. A magasabb növények az ágyás hátuljába kerüljenek, ahol felfuthatnak egy lugasra, vagy más támasztékra. Az alacsonyabb növények kerüljenek előbbre. Tehát a paradicsomok mehetnek a hátsó sorba a rácsozat mellé (4 négyzet), eléjük a paprikák (4 négyzet), majd eléjük a hagymák (3 négyzet vörös, 1 négyzet fokhagyma), végül a legelső sorba a koriander (3 négyzet) és esetleg egy kis zöldhagyma (1 négyzet). Természetesen ez csupán egy példa, és még ezt a módszert sem muszáj követned – a valódi elrendezés a hely adottságaitól függ majd, és persze attól, hogy mennyit szeretnél termeszteni. Nézzük a salsa kert „lakóit”!
A paradicsom
A paradicsomokról sokat olvashattál már nálunk, ezért most kifejezetten a salsakészítés szempontjából sorolunk fel néhány hasznos tippet! Válassz olyan paradicsomfajtákat, amiknek vastag bőrük van. Ezek jobbak a szalsakészítéshez, mert kevesebb bennük a nedvesség. Érdemes folytonnövő fajták közül válogatni, mert ezek az egész termőidőszakban teremnek ahelyett, hogy csak egyszer hoznának termést. Ha a hely engedi, ültess többféle paradicsomokat (ne felejtsd el megjelölni őket), hogy többféle receptet is kipróbálhass!
Ne feledkezz meg róla, hogy a paradicsomoknak valamilyen támasztékra van szükségük, amire felmászhatnak. Ha hagyod, hogy talajszinten terjedjenek szét, egyrészt csak meghívót küldesz a különböző paradicsomokra vadászó betegségeknek és kártevőknek, másrészt más növények „privát szférájába” is betolakodhatnak. A paradicsomok rendszeres metszést igényelnek, nehogy túlnőjék a nekik kijelölt területet. Ha már feszegetik a határokat, csípd le az új hajtásokat, nehogy új ágakat növesszenek.
A vöröshagyma
A vöröshagymával kapcsolatban a következőkre érdemes odafigyelni! A vöröshagymákat érdemes palántaként, vagy mag formájában beszerezni, mert az így nevelt példányok hozzák a legnagyobb terméseket. Ha magról neveled őket, akkor előbb kell elültetned ezeket, mint a salsa kert többi lakójának magvait, mert a hagymaféléknek hosszabb növekedési időre van szükségük. Ha idő előtt van szükséged egy kis hagymás ízesítésre, akkor csípj le néhányat palántáid zöld leveleiből. Ha későbbre is szeretnél félrerakni néhány szem hagymát, akkor válassz hosszú ideig tárolható változatokat. A következő oldalon jön a várva várt recept is!