Hozzávalók a rózsaszörphöz
Szükséged lesz két bögre (400g) fehér cukorra, 1 és 3/4 bögre rózsavízre (nem rózsavíz-kivonatra!), egy csipetnyi sóra, és két teáskanál Bourbon vaníliára (vagy jó minőségű vanília kivonatra). Mindezek mellett érdemes bekészíteni 1/4 bögre kukoricaszirupot, ami segít meggátolni, hogy a cukorszirup bekristályosodjon.
Ha sötétebb színűre szeretnéd elkészíteni, akkor használj néhány csepp rózsaszín ételszínezéket, a halványabb, természetes színhez pedig 2-3 szárított hibiszkusz szirmot, de ezek az ízen nem igazán változtatnak majd.
A rózsaszörp elkészítése
Öntsd a fehér cukrot, 1 és 1/2 bögre rózsavizet és egy kevés sót egy lábasba. Ha kukoricaszirupot is használsz, akkor azt is most add hozzá a keverékhez. Helyezd a lábast a tűzhelyre, közepes hőfokon. Kevergesd a lábas tartalmát, míg a cukor el nem olvad benne. Ha ezt megvan, akkor hagyd, hogy a szirup lassan forrni kezdjen, és főzd így 5-7 percig.
Add hozzá a maradék 1/4 bögre rózsavizet a lábashoz, majd keverd bele a szirupba. Ha vaníliás (fadoola) szirupot szeretnél készíteni, akkor most add hozzá a vaníliát is, és keverd el benne alaposan. Ha szeretnéd színesebbé varázsolni házi rózsaszörpodet, akkor add hozzá a hibiszkusz szirmokat és hagyd őket főni néhány percig, míg a szirup világos rózsaszínűvé nem válik.
Ha tovább főzöd, akkor mélyebb színt kapsz, de a szirupnak enyhén citrusos íze lehet a szirmoktól (csak ízlés kérdése, hogy ez zavar-e). A színezéshez cékladarabokat is használhatsz szirmok helyett, de persze a szirup ezek földes ízét is átveheti majd.
Ha falooda szirupot készítesz, akkor mélyebb rózsaszín színre lesz szükséged, amihez ételszínezéket érdemes használni, tetsző mennyiségben. Ha mindez kész, akkor hagyd, hogy a szirup kihűljön, majd öntsd át befőttes üvegekbe. Ezután helyezd őket egy sötét, hűvös helyre, és használd igény szerint.