Rizstermesztés a kiskertben – Szakértői útmutató mindenkinek!
Szerző: szelesiferenc
2020. május 1.
A rizs (Oryza sativa) szó hallatán a legtöbbeknek Ázsia fülledt, párás rizsföldjei jutnak eszébe, amelyekről oly sok képeslapra illő fényképet láthatunk az interneten. Ezek a vidékek tele vannak vízzel elárasztott ágyásokkal, amelyekben tonnaszámra terem a jobbnál jobb minőségű rizs. Sokakban éppen ezért kialakult az a tévhit, hogy a rizstermesztés az ázsiai országok kiváltsága, és hazánkban csak nagyon speciális körülmények között lehetne megoldani. Tévedés! A helyzet az, hogy léteznek olyan szárazságtűrő rizsek is, amelyek képesek voltak alkalmazkodni a szárazabb talajhoz, így nem igényelnek elárasztott ágyásokat. Bizony, annak ellenére, hogy a rizs egy trópusi haszonnövény, aminek hosszú termőidőszakra van szüksége, még hűvösebb területeken is termesztheted, ha házon belül szerzel neki egy kis előnyt a termőidőszakban. Íme minden, amit egy kertésznek a szárazságtűrő rizs termesztéséről tudnia kell!
A rizs felépítése
A rizs felépítése eltér a legtöbb kertben termesztett növényétől. Habár a rizspalánták hasonlóan fejlődnek, mint a többi fiatal növény, a palántaszakasz végén egy sajátos szakasz veszi kezdetét, amit bokrosodásnak nevezünk. Ez a szakasz nagyjából 18 nap után veszi kezdetét, és durván a 45. napig tart. A bokrosodás során jelennek meg a rizs tőhajtásai.
Egyetlen magból akár több tőhajtás is kinőhet, és később mindegyik tőhajtáson rizsek teremhetnek majd. A bokrosodást következő szakaszban alakul ki a bugavirágzat. Ez a virágzat hegyes, hosszúkás fürtökben nő a tőhajtások végén, ezen jelennek majd meg idővel a rizsszemek. Ahogy a rizs növekszik, úgy a tőhajtásokat idővel körbenövik a hosszúkás levelek is, amelyek a napfény felvételéért felelősek a fotoszintézishez. Idővel a rizsen megjelennek héjak is, amik az ehető részeket védik.
A szárazságtűrő rizs fajtái
A rizs a perjefélék családjának tagja, ezért rokona többek között a búzának, az árpának, a kukoricának, a kertben növő fűnek és még a bambusznak is. Számos fajtáját megkülönböztetjük mind a nagy vízigényű, mind a szárazságtűrő kategóriában.
A különböző hosszúságú rizsek
A rizseket besorolhatjuk szemeik hossza (rövid, közepes, hosszú) szerint is, és ezekkel a megnevezésekkel a boltban kapható rizsek csomagolásán is találkozhattál már. A rövidszemű rizs lényegében kerek, és főzés hatására puhává, ragadóssá válik. Íze édeskés és előszeretettel használják sushi készítéséhez. A közepes hosszúságú rizsek inkább kövérek, mint hosszúak, főzés közben pedig nyirkossá és enyhén ragadóssá válnak.
Krémes állaga miatt kiváló pudingokhoz és töltelékekhez. A hosszúszemű rizsek hosszúak és keskenyek, és főzés hatására is könnyűek maradnak. Valamivel szárazabbak is a rövidebb fajtáknál. Remek választás csirkehús mellé, levesekbe és curry készítéséhez. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.