A hidroponika, más néven akvakultúra, nutrikultúra, talaj nélküli kultúra vagy tartályos termesztés, növények termesztése tápanyaggal dúsított vízben, inert közeg, például homok, kavics vagy perlit mechanikai támogatásával vagy anélkül.
A növényeket már régóta termesztik úgy, hogy gyökereiket víz és műtrágya oldatába merítik a táplálkozásuk tudományos tanulmányozása céljából. A korai kereskedelmi hidroponika (a görög hidro-, "víz" és ponosz, "munka" szóból) ezt a művelési módszert vette át. A növények normál, függőleges növekedési pozícióban való tartásának és az oldat levegőztetésének nehézségei miatt azonban ezt a módszert felváltotta a kavicsos termesztés, amelyben a növények vízzáró ágyban vagy padon kavicson állnak.
Többféle szubsztrátumot is sikerrel alkalmaztak, többek között kőzetgyapotot (szálakká fonott olvasztott kőzet), olvasztott pala, agyagpellet, kókuszdió kókuszrost, rizshéj, gránitforgács, homok, habkő, perlit és vermikulit. A gyakran hal- vagy kacsaürülékből vagy szintetikus műtrágyából származó műtrágyaoldatot rendszeresen átpumpálják, a gyakoriság és a koncentráció a növénytől és a környezeti körülményektől, például a fénytől és a hőmérséklettől függ. Az oldat egy tartályba folyik, és a szivattyúzás általában automatikus.
A műtrágyaoldat különböző mezőgazdasági vagy kertészeti műtrágyának minősülő kémiai vegyületekből áll, amelyek különböző mennyiségű nitrogént, foszfort és káliumot - a növények növekedéséhez szükséges fő elemeket -, valamint különböző nyomelemeket, vagy kisebb elemeket, például ként, magnéziumot és kalciumot tartalmaznak. Az oldat korlátlan ideig használható; az időszakos vizsgálatok jelzik, hogy szükség van-e további vegyszerekre vagy vízre. A kémiai összetevők általában szárazon keverhetők és tárolhatók. A növények növekedésével az oldat koncentrációja és a szivattyúzás gyakorisága növekszik.
Egyes rendszerek, az úgynevezett akvapónia, az akvakultúrából származó, tápanyagban gazdag szennyvizet használnak a hidroponikus növények trágyázására. Az édesvízi halak, mint például a tilápia, és a rákok gyakori víziállatok, amelyeket ezekben a hibrid rendszerekben használnak.
A hidroponikus rendszerekkel sokféle zöldség és virágkultúra kielégítően termeszthető. A gyakori növények közé tartozik a saláta, a spenót, a kelkáposzta, a paradicsom, a paprika, az uborka, a retek, az eper és a kannabisz. Az Arabidopsis thaliana modellszervezetet néha genetikai kutatások céljából is így termesztik.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.