A rebarbara egy nagyon különleges, finom és sokoldalú növény. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a rebarbara termesztéséről, de kitérek arra is, miért lenne ott a helye mindenkinek a kertjében!
Habár az újonnan kiültetett kerti rebarbaráknak 2-3 évre lesz szükségük, hogy szüretelhetővé váljanak, a türelmes kertészek jutalma egészséges, mutatós zöldségek lesznek. A kerti rebarbara általában az egyik legelső növény, ami „felébred” tavasszal, így korai előhírnöke lehet az időjárás változásának.
Fényigény – A kerti rebarbarát olyan helyre érdemes ültetni, ahol legalább napi 6-8 óra napfény éri. Ha otthonodra meleg nyarak jellemzőek, akkor jobb, ha a délutáni forróságban inkább árnyékban maradhatnak.
Talajigény – A kerti rebarbara nagyon éhes zöldség, ezért jó, ha előre gazdagított talajba ülteted őket. Használj organikus trágyát, vagy komposztot, és lehetőleg tartsd a talaj pH értékét 6 és 7 között.
Kiültetés – A kerti rebarbarát minél előbb érdemes elültetni, amint a talaj megdolgozhatóvá válik tavasszal. Az ültetés történhet ősszel is, miután beköszöntött náluk a téli nyugalmi időszak. A növények kerüljenek egymástól 1,2 méterre, és 3-5cm mélyre a talajba.
Öntözés – Mivel nagyon szomjas növények, a kerti rebarbarákat gyakran és bőségesen kell öntözni az egész termőidőszak során. Érdemes szalmával letakarni a talajt körülöttük, hogy a nedvesség tovább megmaradjon a gyökerek számára.
Trágyázás – Az első évben nincs szükség külön trágyázására, az azt követő termőidőszakokban pedig ajánlatos nitrogénben gazdag organikus anyagot (például takarmánylucernát) használni, minden tavasz kezdetén.
Társültetés – A kerti rebarbara jól működik együtt az eperrel, a spárgával, és a tormával is.
A rebarbara „erőltetése” – A rebarbara „erőltetésével” édesebb, zsengébb szárakat éretsz el. A technika lényege korlátozni a fotoszintézis folyamatát, hogy a levélnyelek gyorsabban és halványabbra fejlődjenek ki. A kerti rebarbara „erőltetéséhez” várj legalább 3 évet az ültetés után, hogy a növény teljesen kifejlődjön. Ez után nincs más dolgod, mint letakarni rebarbarádat egy vödörrel vagy agyagcseréppel, ügyelve rá, hogy sehol semmilyen fény ne jusson be a búra alá. A növény szárai nagyjából nyolc héttel később szüretelhetővé érnek majd. Ne játszd el ezt egy rebarbarával két egymás követő évben – hagyj nekik legalább egy évet, hogy természetesen nőhessenek tovább.
A kerti rebarbara szüretelése és tárolása
Ahogy rebarbaráit növögetnek, távolítsd el róluk a magszárakat, ahogy megjelennek. Az első évben ne szüreteld a rebarbarákat, hogy gyökereiknek elegendő idejük legyen megerősödni. Amikor a szárak már legalább 30cm magasak, nyisszantsd le őket egészen a tövüknél, és szabadulj meg a leveleiktől (ne feledd: ezek mérgezők). Fontos, hogy minden növényen hagyj legalább két ép szárat, hogy tovább növekedhessen. Szerencsére, a rebarbarát nagyon könnyű hosszabb ideig is tárolni. Nincs más dolgod, mint 2-3cm hosszú darabokra vagdosni a szárakat, és egy légmentesen záródó tárolóba helyezni őket a fagyasztóban. A kerti rebarbarát nem kell blancholni.