Kevés olyan magyar ember létezik, aki ne ismerné vagy ne szeretné a Rákóczi-túróst. Mi is egyet értünk azzal, hogy mindenből a hagyományos és az eredeti a legfinomabb, de néha szerintünk sem árt kicsit frissíteni, csavart adni és megújítani új süteményeket. A Nők Lapja oldalán találtuk ezt a receptet, amit mi is kipróbáltunk és szerencsére istenien sikerült, ráadásul még csodásan is néz ki, igazi vendégváró falatka. Készítsétek el ti is bátran!
Ismered a Rákóczi-túrós történetét?
A Rákóczi-túróst sokan tévesen II. Rákóczi Ferenchez kötik, azonban ez a remekmű nem másnak, mint Rákóczi János cukrásznak köszönhető, aki 1958-ban a nagy világnak is megmutatta édes kreálmányát a brüsszeli világkiállításon, ekkora Rákóczi és magyar csapatának tagjai hatalmas népszerűséget szereztek a finom süteményükkel.
Azóta, mondhatni, a Rákóczi-túrós összeforrt a magyar nemzettel, igazi hungarikumnak számít, a magyar cukrászdák alapvető süteménye, amelyet a legtöbb magyar ember ismer és szeret. Azóta már számos verziója létezik a klasszikus Rákóczi-túrósnak, legyen az pite, pohárkrém, vagy akár egy koszorú.
A tésztához: Morzsoljuk el a vajat/margarint a liszttel és a porcukorral. Adjuk hozzá a tojássárgáját, majd gyúrjuk össze sima tésztává. Csomagoljuk be fóliába, és tegyük 30 percre a hűtőszekrénybe. Lisztezett munkalapon nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra, majd szaggassuk ki kívánt méretű korongokat. Sütés: A kiszúrt tésztakorongokat sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük, majd 170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 8-10 perc alatt. Töltelék: A túrót, cukrot és citromhéjat alaposan összedolgozzuk, majd a kisült linzerkorongok közepére kis halmokat helyezünk belőle. Hab: A tojásfehérjét elkezdjük felverni, folyamatosan hozzáadva a porcukrot. Amikor a cukor feloldódik, a habot egy vízgőz fölé helyezett fémedénybe tesszük, és tovább verjük, amíg sűrű, fényes habot kapunk. Díszítés: A habot csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és koszorúkat nyomunk a túróval töltött tésztakorongokra. Szakácsfáklyával karamellizálhatjuk vagy 150 °C-ra előmelegített sütőben száríthatjuk 6-8 percig. Végül habzsákból baracklekvárt nyomunk a közepükbe, a túrós részre.
Készítés: Összesen 50 perc, beleértve a pihentetést. Sütés: 8-10 perc + 6-8 perc Kalória: 143 kcal/darab
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.