Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!
A quinoát (Chenopodium quinoa) „szupergabonának” tartják, de valójában vetőmag (az Amaranthaceae család része).
Kiejtése "keen-wah", álgabona gabonának hívják, mert úgy fogyasztják, mint a gabonaféléket, és lisztté őrölhető, valamint főzhető, mint a rizs vagy a kuszkusz, valamint a levelei a spenóthoz hasonlóan fogyaszthatók. Mindez, és ez a szuperélelmiszer sokféle tónusban termeszthető, több tónusú magfejekkel, amelyek szivárványos színt kölcsönöznek bármely veteményesnek vagy díszágyásnak.
Ez a fehérjedús növény gazdag rost-, vas-, magnézium-, cink- és káliumforrás. A quinoa emellett tele van antioxidánsokkal és gluténmentes, így sokoldalú konyhakerti alapanyag az egészségtudatos és a búzát nem tolerálók számára. Noha mai jelenségnek tűnik, ez a hűvös évszakos növény évszázados táplálkozási örökséggel rendelkezik. Az ősi inka törzsek szent táplálékként tisztelték a quinoát (más néven "inka búzát") a "gabonák anyjaként" emlegetik. Könnyen termeszthető, és a türelmes termesztést hónapokig tartó ízletes terméssel jutalmazza.
IDEÁLIS FELTÉTELEK A QUINOA TERMÉSZTÉSÉHEZ
A quinoa termesztése csak néhány egyszerű kertészeti lépésen múlik – de az őshonos preferenciák és feltételek ismeretén is. Valószínűleg ezek a legkönnyebben termeszthető zöldségek, ha olyan körülményeket tudunk biztosítani, amelyek a perui hegyekben való származásukra emlékeztetnek.
Ez nem olyan ijesztő, mint amilyennek hangzik: szeretik a teljes napsütést, de felkészültek a friss tengerszint feletti magasságra és a hűvösebb éghajlatra is. És nem, ez nem jelenti azt, hogy nagy magasságban kell termeszteni a növényeket! Ez csak azt jelenti, hogy a hűvös klímát kedvelő quinoa növényeknek amellett, hogy napi néhány órányi napfényben kell lenniük, részleges árnyékra van szükségük, hogy megvédjék őket a szélsőséges hőségtől.
A quinoa növények jól vízelvezetésű, termékeny, 6-7 körüli pH-értékű talajban érzik jól magukat, bár alkalmazkodóak; jó ötlet ellenőrizni a talajtípusokat, ha nem biztos benne, és ennek megfelelően módosítani kell a pH-t.
Köztudott, hogy szárazságtűrőek, de nagyra értékelik a rendszeres öntözést. Ha aggódunk a talaj miatt, termesszük valamilyen emelt ágyásban. Mivel ezek a növények több méter magasra is képesek megnőni, az is fontos, hogy olyan helyre helyezzük őket, ahol bizonyos fokú teret és szabadságot élvezhetnek, legyen szó akár díszágyások hátulján, szegélyeknél, akár konyhakert részeként.
MIKOR ÉS HOGYAN TERMESSZÜK QUINOÁT
A quinoa termesztése ésszerű időzítésen múlik. Április a legjobb idő az ültetésre, bár itt van egy kis mozgástér, a környék körülményeitől függően. Mint mondtuk, a quinoa Dél-Amerika olyan részeiből származik, ahol a nappalok viszonylag rövidek, világosak és naposak. Ezek a hűvös éghajlatú egynyári növények strapabíróak, de a legjobb a szabadban ültetni őket, ha kisebb a kockázata annak, hogy a szélsőséges időjárási körülmények megállítják őket. Ha úgy gondolod, hogy ez megtörténhet, védd meg a növényeket a fagytól valamilyen burkolattal, tömbbel vagy hideg kerettel.
A növények termesztésének ideális hőmérsékleti tartománya 12-32 ˚C, és ügyelj arra, hogy olyan helyre helyezd őket, ahol soha nem lesz -3 °C-nál hidegebb éjszaka. A quinoa növények három-négy hónapig tartanak a teljes érettséghez. Annak érdekében, hogy elkerüljük a szélsőséges időjárást a skála másik végén nyáron, a növényeket áprilisnál valamivel korábban is be lehet vetni az üveg alá, így a magfejek több időt kapnak a fejlődésre, miközben a körülmények mérsékeltebbek. Míg a quinoa növények kiváló lehetőséget kínálnak a szárazságtűrő ültetésre, a legjobb, ha a termesztett növények teljes mértékben kihasználják a hűvösebb tavaszi időjárást, mielőtt a dolgok felmelegednének.
A quinoa bordó, bíbor, réz és arany színben kapható. A fő típusokat „fehér”, „piros” és „fekete” néven írják le – de sokféle színárnyalatra számíthatunk. Egymással egy időben is vethetők és ültethetők, a kerti övezet és a termesztési ablak alapján.
Számos fajta keveréke, amelyek rendkívül dekoratív látványelemeket és tápláló növényeket hoznak létre. A legnépszerűbb fajták a ‘Brightest Brilliant’, ‘Rainbow Mixed’ és ‘Cherry Vanilla’. Ha pedig valami drámaibbat keresel, a ‘Shelly Black’, a ‘Buffy’ és ‘French Vanilla’ a jó választás.
HOGYAN NEVELJÜNK QUINOÁT MAGRÓL
A quinoát magról termesztheted üveg alatt vagy közvetlenül a szabadban. Mindkét esetben néhány héttel korábban készítss elő az ültetési helyet egy kis érlelt komposzttal vagy szerves anyaggal.
Az üveg alá vetés segíthet azokon a területeken, ahol fennáll annak a veszélye, hogy egy kis ablak növekszik, és kissé tovább tart a magfejek éréséhez, miután kiültetted a palántákat a szabadba.
Ha zárt térben kezded el a quinoát, tartsd cserépben, napos, védett helyen, amíg a szabadba nem viheted. A közvetlen vetést javasoljuk napos, védett helyen, ha áprilisban vetik. Kövesd az alábbi irányelveket:
Vess egy fél centi mélységű palántázó cserépbe. Ügyelj arra, hogy a föld nedves legyen, és vékonyan vess.
Fedd le könnyű talajjal és öntözd be. Naponta permetezz vízzel, amíg ki nem csírázik (egy héten belül).
Fedd le a palántákat polialagúttal, hideg kerettel, hogy elkerüld a károsodást, ha fennáll a kemény fagy lehetősége. Távolítsd el ezt a fedelet, amint a fagyveszély elmúlt, és mielőtt bármilyen észrevehető növekedési kiugrás következik be.
Tartsd a talajt nedvesen, amikor a növények fejlődnek, és várja meg, amíg a felső réteg tapintásra megszárad, mielőtt újra öntözed. Amíg a föld jól kiszárad, jó néhány naponta öntözni kell, ahogy az idő felmelegszik.