3. Bőrfertőzések ellen
A miteszerek megakadályozása és az arcbőr javítása mellett a pitypang szárában található fehér anyag a bőrfertőzések ellen is hatásos lehet. Nem csak erősen lúgos, de gomba- és csíraölő hatású is. Olyan bőrbetegségek tüneteit enyhítheted vele, mint az ekcéma által okozott viszketés és irritáció, vagy a pikkelysömör.
4. Gyomorrontás és felfúvódás kezelésére
Sokan használják a pitypangokat emésztéssel kapcsolatos problémák (felfúvódás, gyomorrontás, székrekedés) kezelésére. Az őslakos amerikaiak és tradicionális kínai orvostudományban a pitypang zöld részeit már évezredek óta alkalmazzák ilyen célokra. A pitypang bizonyos összetevői, különösen az étkezési rostok jótékonnyá teszik az emésztőrendszer számára. Ezek a rostok elősegítik a bélmozgást és csökkentik a székrekedés illetve a hasmenés veszélyét is.
Gyomornyugtató hatása miatt gyerekeknek is elő szokták írni őket. Ez a sok rost más előnyöket is kínál, például a szívbetegség, a vesekő és az elhízás megelőzését. A pitypangot leghatékonyabban teának elkészítve alkalmazhatjuk a gyomor kezelésére. Önts egy bögrényi forró vízbe 1-2 teáskanál szárított pitypanglevelet, és áztasd őket néhány percig. Érdemes észben tartani, hogy hashajtó hatása van, ezért csak akkor fogyaszd, ha felkészültél a következményekre.
5. Pitypangfürdő a sajgó ízületek és izmok enyhítésére
A pitypangok külsőleges felhasználásával nem csak a bőrünkön segíthetünk, de csillapíthatjuk az ízületek és izmok fájdalmait is. Ehhez pitypang fürdőolajt kell készítened. Szedj annyi pitypangot, hogy megtölthess vele egy közepes méretű üveget. Amint tele van, önts rájuk némi extra szűz olívaolajat, hogy teljesen elmerüljenek benne. Ha szeretnéd, akkor némi száraz levendulaszirommal feljavíthatod az illatát. Óvatosan szurkáld meg a keveréket egy fogpiszkálóval vagy hurkapálcával, hogy eltávolíts minden levegőbuborékot. Ez után takard le az üveget egy szellőztethető fedővel (kávéfilter vagy valamilyen szövetanyag) és rögzítsd rá egy befőttes gumival. Helyezd az üveget napfényes helyre és hagyd érni legalább két hétig. Ez után szűrd le és tárold hideg, hűvös helyen.