A patisszon termesztése – A patisszon palántázásam kiültetése
A patisszonról tudni kell, hogy hosszú tenyészidejű, éppen ezért főnövényként érdemes termesztenünk. Ebből adódik, hogy a patisszon termőhelyének előkészítését már ősszel el kell végeznünk (felásás, trágyázás). Tavasszal a talaj porhanyítását, gyomtalanítását, valamint egyengetését kell megtennünk, a simára művelt területen pedig előre jelöljük ki a fészkek helyét.
A patisszon termeszthető palántákkal és helyrevetéssel is, szabadföldbe április végétől vethetjük, egészen június végéig, szakaszosan 3-4 centiméter mélyre.
Palántanevelésére április elején kerítsünk sort, ekkor tegyük a magokat virágcserépbe, tejfölös pohárba vagy tápkockába. A földjét minden nap locsoljuk, ugyanis a kis növények nem tűrik a szárazságot. Elegendő 3 hét ahhoz, hogy előnevelt, kiültetésre alkalmas palántát kapjunk.
A kiültetést a szokásoknak megfelelően végezzük – fokozatosan szoktassuk a növényeket a külső környezethez, csak nappal helyezzük ki őket a szabadba, estére vigyük vissza a melegbe. Ültetés során ügyeljünk arra, hogy a gyökerek ne sérüljenek, ültetés után pedig alaposan öntözzük meg.
A patisszon termesztése – A patisszon gondozása
Nem sok munkát igényel a patisszon gondozása, évközben érdemes gyommentesen tartanunk a területet, valamint porhanyítani a talajt. Nyár végén a tövek annyira összeborulhatnak, hogy a talajművelés nehézkes lesz – ilyenkor már csak kézzel végezzük el a gyomirtást. Virágzás után folyamatosan, hetente két-három alkalommal szedhetjük, ugyanis a szedés elmaradásával csökken a virágzás intenzitása. És ami a méretet illeti: rántani az 5-10 centiméter átmérőjűek alkalmasak, savanyításra viszont a kisebbek, a 3-5 centiméteresek. A termések kézzel könnyen letörhetők, de ha szükséges, használhatunk hozzá kést is.
A patisszon termesztése – A patisszon felhasználása
Érdekesség, hogy a 10-12 centiméternél kisebb átmérővel rendelkező patisszonokat nem kell se kimagozni, se meghámozni – elég, ha a kocsány és a száraz virágszirmot eltávolítjuk és jó alaposan megmossuk. A patisszonnak fontos szerepe lehet a diabetikus és kalóriaszegény étrend összeállításánál. A 3-5 centiméteres terméseket savanyúságként tehetjük el, a nagyobb darabok pedig önálló ételként is megállják a helyüket – készíthetjük rántva, töltve, párolva, de akár még pörköltként is. Bízok benne, hogy sok örömötöket lelitek a patisszonba, én nagyon szeretem!