A pasztinák társültetés
A pasztinákot érdemes saláta, zsálya, rozmaring, borsók, babok, paprikák, fokhagyma, retek vagy burgonya közelébe ültetni. Ha hagyod, hogy átteleljen a talajban és a következő évben kivirágozzanak, a pasztinák virágai ragadozó rovarokat vonzanak kertedbe, amelyek segíthetnek megritkítani a kártevőket. A pasztinákot nem ajánlott répa, édeskömény, kapor, petrezselyem, zeller, káposzta, paradicsom és spenót közelébe ültetni.
A pasztinák szüretelése
Habár ez a fajtától is függ, a pasztináknak általában 16 hétre van szükségük, hogy szüretelhető méretűre érjenek. Érdemes egy fagyot megvárni szüretelés előtt, mert a gyökerek így nyerik el jellegzetes, édeskés ízüket. A keményre fagyott talajból azonban már nem igazán lehet kényelmesen kihúzni őket, ezért ne várj túl sokáig sem, ha hidegre fordul az idő. Fontos észben tartani, hogy a pasztinák levelei irritálhatják a bőrt, és akár égési sérüléseket is okozhatnak rajta.
A pasztinákot – a répákhoz hasonlóan – egy száraz, hűvös, sötét helyen kell tárolni. Ha a magvaikat is szeretnéd megőrizni, akkor néhányat hagyj a talajban és várd meg, hogy a következő évben kivirágozzanak és felmagozzanak.