.../2006. (...) FVM rendelete a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ elõírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról, élelmiszer, egészségügy, Biz

.../2006. (...) FVM rendelete a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ elõírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról


Az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - a szociális és munkaügyi miniszterrel, valamint az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - a következõket rendelem el:


1. §

A Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ elõírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) melléklete az e rendelet mellékletében foglaltak szerint módosul.

2. §

Ez a rendelet 2007. július 1-jén lép hatályba.

3. §

Ez a rendelet a következõ irányelveknek való megfelelést szolgálja:

a) a Bizottság 79/1067/EGK irányelve (1979. november 13.) az egyes emberi fogyasztásra szánt, részben vagy teljesen dehidratált tartós tejtermékek vizsgálatára szolgáló közösségi elemzési módszerek megállapításáról,
b) a Tanács 83/417/EGK irányelve (1983. július 25.) az emberi fogyasztásra szánt egyes tejfehérjékre (kazeinekre és kazeinátokra) vonatkozó tagállami jogszabályok közelítésérõl,
c) a Bizottság 85/503/EGK irányelve (1985. október 25.) az étkezési kazeinek és kazeinátok vizsgálati módszereirõl,
d) a Bizottság 86/424/EGK irányelve (1986. július 15.) az étkezési kazeinek és kazeinátok vegyi elemzéséhez szükséges közösségi mintavételi módszerek megállapításáról,
e) a Bizottság 87/524/EGK irányelve (1987. október 6.) a tartós tejtermékek vizsgálatára szolgáló vegyi elemzéshez szükséges közösségi mintavételi módszerek megállapításáról,
f) a Tanács 2001/112/EK irányelve (2001. december 20.) a gyümölcslevekrõl és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékekrõl.


Melléklet a ..../2006. (......) FVM rendelethez
I.

1. Az R. mellékletének 35. sora helyébe a következõ szövegrész lép:

[Sor-szám Magyar
Élelmiszerkönyv
elõírás jele Magyar Élelmiszerkönyv elõírás címe Irányadó közösségi elõírás száma Kötelezõ alkalmazás idõpontja]
"35. 1-3-83/417 Emberi fogyasztásra szánt tejfehérjék (kazeinek és kazeinátok) (2. kiadás) A Tanács 83/417/EGK irányelve 2007. július 1."


2. Az R. mellékletének 43. sora helyébe a következõ szövegrész lép:

[Sor-szám Magyar
Élelmiszerkönyv
elõírás jele Magyar Élelmiszerkönyv elõírás címe Irányadó közösségi elõírás száma Kötelezõ alkalmazás idõpontja]
"43. 1-3-2001/112 Gyümölcslevek és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékek (2. kiadás) A Tanács 2001/112/EK irányelve 2007. július 1."


3. Az R. mellékletének 48. sora helyébe a következõ szövegrész lép:

[Sor-szám Magyar
Élelmiszerkönyv
elõírás jele Magyar Élelmiszerkönyv elõírás címe Irányadó közösségi elõírás száma Kötelezõ alkalmazás idõpontja]
"48. 3-1-79/1067 Sûrített tej és tejporfélék vizsgálata (2. kiadás) A Bizottság 79/1067/EGK irányelve 2007. július 1."


4. Az R. mellékletének 50. sora helyébe a következõ szövegrész lép:

[Sor-szám Magyar
Élelmiszerkönyv
elõírás jele Magyar Élelmiszerkönyv elõírás címe Irányadó közösségi elõírás száma Kötelezõ alkalmazás idõpontja]
"50. 3-1-85/503 Étkezési kazeinek és kazeinátok vizsgálati módszerei (2. kiadás) A Bizottság 85/503/EGK irányelve 2007. július 1."


5. Az R. mellékletének 51. sora helyébe a következõ szövegrész lép:

[Sor-szám Magyar
Élelmiszerkönyv
elõírás jele Magyar Élelmiszerkönyv elõírás címe Irányadó közösségi elõírás száma Kötelezõ alkalmazás idõpontja]
"51. 3-1-86/424 Az étkezési kazeinek és kazeinátok mintavételi módszerei (2. kiadás) A Bizottság 86/424/EGK irányelve 2007. július 1."


6. Az R. mellékletének 52. sora helyébe a következõ szövegrész lép:

[Sor-szám Magyar
Élelmiszerkönyv
elõírás jele Magyar Élelmiszerkönyv elõírás címe Irányadó közösségi elõírás száma Kötelezõ alkalmazás idõpontja]
"52. 3-1-87/524 Sûrített tej és tejporfélék mintavételi módszerei (2. kiadás) A Bizottság 87/524/EGK 2007. július 1."



II.


Az R. mellékletének 2. sorszámú, az élelmiszerek tápérték jelölésérõl szóló 1-1-90/496 számú elõírás 1. §-a 4. bekezdésének j) pontja a következõk szerint módosul:

[Ezen elõírás szempontjából:]

"j) "az élelmi rost" az elõállító által használt módszerrel meghatározott rost érték;"


címkék:
Kapcsolódó cikkek
őstermelőtől az étteremig

Hogyan jutnak el a termelői alapanyagok az éttermekbe?

A magyar mezőgazdaság évtizedek óta világszínvonalú alapanyagokat biztosít a hazai gasztronómiának. De vajon hogyan kerül a gondosan nevelt kacsa, a prémium minőségű borjú...

megújuló energia a mezőgazdaságban

Megújuló energia a mezőgazdaságban: Melyik megoldás éri meg a legjobban?

A mezőgazdaság energiaigénye folyamatosan nő, miközben az üzemanyag- és villamosenergia-költségek is egyre nagyobb terhet rónak a gazdálkodókra. A megújuló energiaforrások...

arborétumok télen

5 lenyűgöző arborétum télen Magyarországon

Az arborétumok nemcsak tavasszal vagy ősszel nyújtanak maradandó élményt. Télen különleges hangulat lengi be őket, a hóval borított tájak pedig egyedülálló látványt...

Agyaggolyók

Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell

Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...

Karácsonyi cserepes virágok

A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása

A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...

Mikulásvirág gondozása

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...

Téli borsó vetése

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....

legszebb orchidea fajták

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...

Öreg karácsonyi kaktusz

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...

talajforgatás

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...

vágott karácsonyfa

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...

Ehető karácsonyi dekorációs ötletek

Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre

Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...