.../2006. (...) FVM rendelete a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ elõírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról
Az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - a szociális és munkaügyi miniszterrel, valamint az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - a következõket rendelem el:
1. §
A Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ elõírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) melléklete az e rendelet mellékletében foglaltak szerint módosul.
2. §
Ez a rendelet 2007. július 1-jén lép hatályba.
3. §
Ez a rendelet a következõ irányelveknek való megfelelést szolgálja:
a) a Bizottság 79/1067/EGK irányelve (1979. november 13.) az egyes emberi fogyasztásra szánt, részben vagy teljesen dehidratált tartós tejtermékek vizsgálatára szolgáló közösségi elemzési módszerek megállapításáról,
b) a Tanács 83/417/EGK irányelve (1983. július 25.) az emberi fogyasztásra szánt egyes tejfehérjékre (kazeinekre és kazeinátokra) vonatkozó tagállami jogszabályok közelítésérõl,
c) a Bizottság 85/503/EGK irányelve (1985. október 25.) az étkezési kazeinek és kazeinátok vizsgálati módszereirõl,
d) a Bizottság 86/424/EGK irányelve (1986. július 15.) az étkezési kazeinek és kazeinátok vegyi elemzéséhez szükséges közösségi mintavételi módszerek megállapításáról,
e) a Bizottság 87/524/EGK irányelve (1987. október 6.) a tartós tejtermékek vizsgálatára szolgáló vegyi elemzéshez szükséges közösségi mintavételi módszerek megállapításáról,
f) a Tanács 2001/112/EK irányelve (2001. december 20.) a gyümölcslevekrõl és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékekrõl.
Melléklet a ..../2006. (......) FVM rendelethez
I.
1. Az R. mellékletének 35. sora helyébe a következõ szövegrész lép:
[Sor-szám Magyar
Élelmiszerkönyv
elõírás jele Magyar Élelmiszerkönyv elõírás címe Irányadó közösségi elõírás száma Kötelezõ alkalmazás idõpontja]
"35. 1-3-83/417 Emberi fogyasztásra szánt tejfehérjék (kazeinek és kazeinátok) (2. kiadás) A Tanács 83/417/EGK irányelve 2007. július 1."
2. Az R. mellékletének 43. sora helyébe a következõ szövegrész lép:
[Sor-szám Magyar
Élelmiszerkönyv
elõírás jele Magyar Élelmiszerkönyv elõírás címe Irányadó közösségi elõírás száma Kötelezõ alkalmazás idõpontja]
"43. 1-3-2001/112 Gyümölcslevek és egyes hasonló, emberi fogyasztásra szánt termékek (2. kiadás) A Tanács 2001/112/EK irányelve 2007. július 1."
3. Az R. mellékletének 48. sora helyébe a következõ szövegrész lép:
[Sor-szám Magyar
Élelmiszerkönyv
elõírás jele Magyar Élelmiszerkönyv elõírás címe Irányadó közösségi elõírás száma Kötelezõ alkalmazás idõpontja]
"48. 3-1-79/1067 Sûrített tej és tejporfélék vizsgálata (2. kiadás) A Bizottság 79/1067/EGK irányelve 2007. július 1."
4. Az R. mellékletének 50. sora helyébe a következõ szövegrész lép:
[Sor-szám Magyar
Élelmiszerkönyv
elõírás jele Magyar Élelmiszerkönyv elõírás címe Irányadó közösségi elõírás száma Kötelezõ alkalmazás idõpontja]
"50. 3-1-85/503 Étkezési kazeinek és kazeinátok vizsgálati módszerei (2. kiadás) A Bizottság 85/503/EGK irányelve 2007. július 1."
5. Az R. mellékletének 51. sora helyébe a következõ szövegrész lép:
[Sor-szám Magyar
Élelmiszerkönyv
elõírás jele Magyar Élelmiszerkönyv elõírás címe Irányadó közösségi elõírás száma Kötelezõ alkalmazás idõpontja]
"51. 3-1-86/424 Az étkezési kazeinek és kazeinátok mintavételi módszerei (2. kiadás) A Bizottság 86/424/EGK irányelve 2007. július 1."
6. Az R. mellékletének 52. sora helyébe a következõ szövegrész lép:
[Sor-szám Magyar
Élelmiszerkönyv
elõírás jele Magyar Élelmiszerkönyv elõírás címe Irányadó közösségi elõírás száma Kötelezõ alkalmazás idõpontja]
"52. 3-1-87/524 Sûrített tej és tejporfélék mintavételi módszerei (2. kiadás) A Bizottság 87/524/EGK 2007. július 1."
II.
Az R. mellékletének 2. sorszámú, az élelmiszerek tápérték jelölésérõl szóló 1-1-90/496 számú elõírás 1. §-a 4. bekezdésének j) pontja a következõk szerint módosul:
[Ezen elõírás szempontjából:]
"j) "az élelmi rost" az elõállító által használt módszerrel meghatározott rost érték;"
5 lenyűgöző arborétum télen Magyarországon
Az arborétumok nemcsak tavasszal vagy ősszel nyújtanak maradandó élményt. Télen különleges hangulat lengi be őket, a hóval borított tájak pedig egyedülálló látványt...
Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell
Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...
A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása
A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...
Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...
Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez
A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....
A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor
Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...
Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg
A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...
Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel
A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...
Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint
A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...
Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre
Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...
Föld nélküli amarillisz nevelés: vízben vagy viaszosan is csodás
Az amarillisz (Hippeastrum) az egyik legkedveltebb szobanövény, különösen télen és kora tavasszal, amikor gyönyörű, nagy virágai az otthon díszei lehetnek. Bár hagyományosan...
Fenyőfa vásár kisokos: melyik karácsonyfa fajtát válaszd idén
A fenyőfa vásárok megjelenése hivatalosan is elindítja az ünnepi készülődést, és ilyenkor sokan azon gondolkodnak: idén milyen legyen a fa? Kicsi vagy nagy? Klasszikus lucfenyő,...