Így mentsd meg a paradicsommagokat a későbbi ültetésre

Így mentsük meg a paradicsommagokat a későbbi ültetéshez

TK, SFV, NA
hirdetes
Paradicsom

Egyes kisebb paradicsomok magjai olyannyira sűrűn helyezkendek el, hogy egy kisebb kanállal könnyedén eltávolíthatók, és a hús többi része továbbra is felhasználható marad (habár érdemes azonnal felhasználni). Sok paradicsomnak az összes húsával együtt kell kikaparni a magjait. Akárhogy is, a cél az, hogy a magok egy tiszta tárolóba (pl. befőttesüvegbe vagy tálba) kerüljenek.


2. Az erjesztés előkészítése


Ha nincs elég folyadék, hogy az összes magot befedje, öntsük fel őket egy bögre tiszta vízzel, hogy a könnyebben elválasztódjanak a paradicsomhústól. Ezt követően tegyük az üveget egy meleg helyre, félreeső helyre 2-4 napra. Az erjesztésnek köszönhetően a paradicsomok kellemetlen szagúak lesznek, szóval tényleg olyan helyre kerüljenek, ahol ez senkit sem fog zavarni.


A befőttesüvegekre ne tekerjük rá a tetejüket, hanem fedjük le őket inkább valamilyen vászonnal, amit gumival erősíthetünk a szájukra. Ez segít távoltartani a rovarokat is.


Ne felejtsük el felcímkézni, hogy melyik üvegbe milyen paradicsomfajta került.


3. Az erjedés ellnőrzése

hirdetes


Minden nap ellenőrizzük az erjedési folyamatot. A cél az, hogy a magokon és a húson egy réteg penész alakuljon ki. Az erjedés addig kell tartson, amíg buborékozni nem kezd a folyadék, vagy az egész felületét be nem fedi a penész. Fontos, hogy ennél tovább ne hagyjuk a magokat az erjesztett paradicsomban, különben kicsírázhatnak.


Ha befőttesüvegben erjesztjük a paradicsomokat, akkor könnyebb figyelemmel követni a folyamatot. Az erjesztés akkor mondható „késznek”, ha a paradicsommagok az üveg aljára süllyednek egy híg lében, míg a sűrűbb penészes-húsos részek a felszínen állnak össze.


4. A magok különválasztása


Végre megszabadulhatunk a penészes paradicsomtól. A magok leöblítése egyszerűbb lesz, ha egy villával óvatosan felemeljük a penészréteget a tárolóból, habár ezt nem muszáj így csinálni. Adjunk hozzá egy kis vizet a tárolóhoz, majd kevergessük és rázzuk határozottan. A jó minőségű magok lesüllyednek majd a fenékre, így könnyebb lesz eltávolítani a szükségtelen részeket.


5. A magok megtisztítása


Öntsük át a tároló tartalmát egy szűrőn, és egyszerre alaposan öblítsük is le őket tiszta vízzel. Próbáljuk eltávolítani az összes maradék paradicsomhúst, hogy csak a tiszta magok maradjanak a szűrőben.


6. A magok szárítása


Terítsük szét a magokat egy üveg- vagy papírtányéron, hogy megszáradhassanak. Ne használjunk papírtörlőt, mert ezekhez a magok hozzátapadnak és nehéz lesz elválasztani őket tőlük.


Helyezzük a magokat egy meleg, száraz helyre, és hagyjuk teljesen megszáradni őket. Érdemes naponta összerázni őket, hogy ne tapadjanak össze és egyenletesen száradjanak meg. Ne tegyük ki extra hőnek sem a magokat, mert ettől könnyedén tönkremehetnek (ne használjunk tehát aszalót stb.)


7. A magok tárolása


Miután a magok teljesen megszáradtak, egy légmentesen zárható tárolóba lehet helyezni őket, majd azt egy száraz, hűvös helyen kell tartani. Ne felejtsük el ráírni a tárolóra a dátumot!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-12-05

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

Az ásás, más néven talajforgatás, egy régóta alkalmazott talajművelési technika, amelynek előnyeit és hátrányait szakértő segítségével vizsgáltuk meg.

2024-12-10

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág nemcsak karácsonyi dísz, hanem a téli otthonod színpompás dísze – tudd meg, hogyan varázsolhatod pirossá! Fedezzük fel a gondozás részleteit.

2024-12-05

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Segítünk dönteni, hogy idén is tökéletes legyen az ünnepi hangulat – fedezd fel mindkét opció előnyeit és hátrányait!

2024-12-01

A mélymulcs készítése: magyar ökológus által kifejlesztett módszer

A mélymulcs technológia, amelyet Dr. Gyulai Iván ökológus fejlesztett ki egy innovatív megközelítés, amely a természetes ökoszisztémák működését veszi alapul.

2024-11-30

A legfinomabb fűszernövények fajtái: így lehet konyhai fűszerkerted

A legfinomabb fűszernövények ízükkel és illatukkal is különlegessé tehetik a konyhádat. Tudd meg, hogyan hozhatsz létre saját konyhai fűszerkertet otthonodban!

2024-11-30

A karácsonyi kaktusz locsolása és 7 tipp a virágzás megőrzéséhez

A karácsonyi kaktusz locsolása az ünnepi szezon egyik legfontosabb gondozási feladata. Megmutatjuk hogyan csináld és tippekkel segítünk a virágzás megőrzésében.

2024-12-01

Orchideabetegségek: Hogyan ismerd fel és mit tegyél ellenük?

Az orchidea betegségek megnehezíthetik a növény gondozását. Gyakorlati tanácsokkal segítünk az egészséges és gyönyörű növényekért. Olvasd el mit tehetsz!

2024-12-07

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Fedezd fel a legszebb orchidea fajtákat, amelyek idén karácsonykor is tökéletes ajándékok lehetnek, és örömet szerezhetsz velük minden növénykedvelőnek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

makroklíma

nagy kiterjedésű (több ezer km2) terület feletti légtér éghajlata. A makroklíma állandó,... Tovább

Károly Róbert Fõiskola

Fõiskola A Károly Róbert Fõiskola az észak-magyarországi régió egyik meghatározó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet