Aki komposztált már paradicsomot, az valószínűleg rácsodálkozott kertjére, amikor a télen érlelt komposzttal kezelt területeken tavasszal megjelent egy-két palánta. Előfordulhat az is, hogy ezek a palánták azokon a részeken bukkannak fel, ahol tavaly egy-két szem paradicsom a földre pottyant.
A helyzet az, hogy a paradicsomok tele vannak apró magokkal, amelyek lelkesen kikelnek majd, ha sikerül eljutniuk a talajba. Na persze, egy sokkal jobb taktika eltenni néhány ilyen magot, és megőrizni őket a következő ültetésig. Nézzük, hogy hogyan is zajlik mindez!
Mikor érdemes összegyűjteni a paradicsommagokat?
A paradicsommagokat akkor lehet összegyűjteni a termésekből, amikor azok teljesen megérnem, tehát általában a nyár közepétől egészen őszig (az ültetéstől függően). A paradicsomok meglehetősen lassan nőnek, ezért tavasszal sok kertész igyekszik minél előbb kiültetni őket a kertjébe.
Egy paradicsommagnak akár hat hétre is szüksége lehet, hogy kiültethető palántává fejlődjön, majd ez után további két hónapra, hogy teremni kezdjen. Persze mindez az adott fajtától és a megérett mérettől is függ – a cseresznyeparadicsomok például sokkal hamarabb elkezdenek teremni, mint a nagyobb változatok.
A paradicsommagok összegyűjtése és megőrzése
A legtöbb növény magjait könnyedén össze lehet gyűjteni – elég csak megvárni, hogy a magtokok vagy a termések kiszáradjanak. A paradicsomoknál ez másképpen zajlik, ugyanis a magjaikat egy zselés közegben tárolják, amely növekedésgátló vegyületeket tartalmaz (nehogy a magok kicsírázzanak, míg a termésben vannak).
A legegyszerűbben úgy távolíthatod el a magokat ebből a zselés anyagból, ha megvárod, hogy elrohadjanak és megerjedjenek. A természetben ez automatikusan lezajlik, miután a termések lepottyannak a növényekről, azonban néhány ügyes módszerrel felgyorsíthatjuk a folyamatot!
Először is ügyelnünk kell rá, hogy a legszebb paradicsomok magjait mentsük meg, hiszen ezek erős géneket örökítenek majd át a következő évi ültetéshez.
Fontos, hogy csak a nyílt beporzású paradicsomok magjait tegyük el – ebbe a kategóriába tartozik többek között az összes örökségfajta paradicsom. Hibridek magjai kicsíráznak, és a palánták teremnek majd ugyan, de ezek gyakran valamelyik felmenőjük génjeit öröklik csak meg, ezért az így termő paradicsomok nem feltétlenül hasonlítanak majd azokra, amelyekből a magokat kinyertük.
Mindezt észben tartva lássuk a folyamatot!
1. A magok összegyűjtése
Első lépésként vágjuk ketté paradicsomokat felső és alsó részekre – a száras rész legyen felül, az alsó pedig alul. Ez hozzáférhetőbbé teszi a magos részeket, mintha függőlegesen vágnánk ketté a terméseket.