Paradicsom őszi gondozása – Felejtsd el a hűtőt
Egyetlen egy helyre nem szabad tenni a leszedett, még éretlen paradicsomokat: a hűtőbe. A +10°C alatti hőmérsékleten tárolt paradicsomokban leáll az a kémiai reakció, ami az ízükért felelős. Ha bármilyen gyümölcsöt (igen, a paradicsomok termését is ide értjük) szeretnél „mesterségesen” továbbérlelni, miután leszüretelted azt, akkor etilénre lesz szükséged. Ezt a légnemű növényi hormont minden gyümölcs megtermeli magában, miközben érik, és a paradicsomoknak is segíthet abban, hogy pirossá váljanak.
Helyezd az éretlen gyümölcsöket egy papírzacskóba, kartondobozba, vagy egy fából készült fiókba egy darab érett banán vagy alma társaságában, ügyelve rá, hogy egyetlen gyümölcs se legyen sérült közülük, mert a rothadás az összes többit is tönkreteheti. Ellenőrizd őket rendszeresen, és néhány héten belül a paradicsomok is megérnek majd.
Paradicsom őszi gondozása – Paradicsomok tárolásra
Ha szeretnéd valamivel elnyújtani a paradicsomok szezonját, érdemes olyan változatokat nevelned, amelyeket kifejezetten úgy tenyésztettek ki, hogy a következő évig lehessen tárolni őket. Ezek a fajták manapság már nagyon ritkák, elvégre a legtöbb nagyobb bevásárlóközpontban egész évben lehet paradicsomot kapni valamilyen formában, de megéri utánanézni, ha erre van szükséged. Ilyen változatok például a „Long Keeper” vagy a „De Colgar” – ezeket hasonlóképpen lehet tárolni, mint például az almákat.
Paradicsom őszi gondozása – A zöld paradicsomoknak is megvan a maguk értéke
Sokak szerint a zöld paradicsomok nem érnek semmit, elvégre mindenki érett, piros, ízletes formájukban ismerte, szokta, és szerette meg őket. Azonban még zöld korukban is hasznukat veheted a konyhában, ha tudod, hogyan hasznosítsd őket. Vannak, akik szándékosan még zöldként szüretelik le a paradicsomokat, éretlen formájukban, míg mások kénytelenek a szezon végén összegyűjteni a még zöld terméseket. Hogy miért? Példának okáért íme egy recept…
Paradicsom őszi gondozása – Sült zöldparadicsomok
A sült zöldparadicsomok elkészítése egyszerű, főleg ha volt már dolgod panírozott csirkehússal. Először is keverj össze némi tejet és tojást, majd fogj egy tálat, és önts bele lisztet. Végy egy másik tálat, és szórj bele kukoricalisztet, zsemlemorzsát, vagy e kettő keverékét, és fűszerezd ízlés szerint sóval illetve borssal. Vágj fel néhány nagy zöld paradicsomot vastag szeletekre, majd hempergesd meg azokat először a lisztben, aztán a tojásos-tejes keverékben, végül pedig a kukoricás-zsemlemorzsás mixben.
Az utolsó lépés kisütni ezeket egy főzőolajjal kikent, vastag serpenyőben, amíg mindkét oldaluk meg nem barnul. Ügyelj rá, hogy egyszerre ne helyezz túl sok szeletet a serpenyőbe, hogy könnyebb legyen időben megforgatni őket. Természetesen ez csak egy alaprecept, amit saját ízlésed szerint módosíthatsz vagy kiegészíthetsz. A lehetőségeknek csupán a képzeleted és a kamra tartalma szabhat határt!