Érdekesség a paradicsomról
A paradicsomot néha tévesen zöldségnek tartják, ez azonban nem így van. A paradicsom egy gyümölcs, amely körülbelül 500 évvel ezelőtt érkezett az Egyesült Államokba.
A paradicsomnak magas a C-vitamin-tartalma. 100 grammja 25 és 40 milligramm között van. Hasznos tudni, hogy minél magasabb a paradicsom vitamintartalma, annál kisebb.
Ez a gyümölcs magas C-vitamin-, valamint B2- és B1-vitamin-tartalommal rendelkezik, ezért mindenkinek ajánlott.
A paradicsom kalóriaszegény, 100 grammonként mindössze 22 kcal-t tartalmaz, ami jó hír a fogyókúrázóknak. A szénhidráttartalma is minimális, adagonként mindössze 4 gramm.
A paradicsom különösen jótékony hatással van a májra és a vesére, a benne lévő antioxidánsok pedig segíthetnek a szervezet tisztításában és megelőzhetnek bizonyos rákos megbetegedéseket.
A paradicsom hasznos vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a sebek gyorsabb gyógyulásában, ezért nem meglepő, hogy őseink paradicsompürét készítettek a sebes bőrre.
A paradicsomot gyakran használják a kozmetikumokban, mivel hidratáló tulajdonságai és a bőrfelület hatékony feszesítésére való képessége miatt. A paradicsompüré általában szeplős bőrre ajánlott, mivel segíthet a bőrelszíneződések eltüntetésében is.
A paradicsomban sok likopin is található, amely immunerősítő és daganatellenes tulajdonságokkal rendelkező antioxidáns.
Mivel a paradicsom nagyjából 94 százalékban vízből áll, minden korosztály számára alkalmas. Az étvágygerjesztő hatású paradicsomot különösen a gyerekeknek ajánlott rendszeresen beiktatni az étkezéseikbe.
Fontos megjegyezni, hogy a paradicsom gyorsan romlik, ezért igyekezzünk, amikor csak lehet, frissen beszerezni.
A leégett bőr kezelésére használjon paradicsompürét, amely gyulladáscsökkentő hatású.