Az előző oldalon elmondott alapszabályokat érdemes tehát mindenkinek betartania, ha azt szeretné, hogy egészséges és bőtermésben legyen része. Most pedig nézzük, mi az, amit tudnunk kell a paradicsom metszéséről, vagyis a kacsolásról!
Fontos tudnivalók a paradicsom metszéséről
Metszésnél mindig az a cél, hogy a növénynek egyetlen egy főhajtása legyen pár egészséges és erős ággal. Ha a főhajtásunk meg van és az oldalágak is egészségesek, akkor nézzük meg a hónaljhajtásokat. Ezeket tüntessük el a növényről még kicsiként, ugyanis ezeknek csak az a céljuk, hogy új növényt fejlesszenek, nekünk viszont nem ez a cél.
Az eltávolításhoz nem is szükséges metszőolló, elég, hogyha erősen megfogjuk a mutató-, illetve a hüvelykujjunk segítségével és lecsípjük. Fontos, hogy ne szakítsuk le, mivel ebben az esetben maga a növény is sérülhet.
Ha tehetjük, akkor a reggeli vagy a késő esti órákban végezzük el a metszést, de inkább a reggel a legmegfelelőbb, mivel ilyenkor törnek a legkönnyebben a szárak, a nagy melegtől megpuhulnak és sokkal könnyebben szakadnak. Fontos, hogy ne felejtsük el azt sem, hogy ne távolítsuk el azokat a hajtásokat, amik a virágok felett hajtanak, inkább arra törekedjünk, hogy szabaduljunk meg azoktól a hatásoktól, amik a főhajtáson nőnek, ha kihajtana egy második főhajtás, akkor azt mindenképpen távolítsuk el.
Nem kell megijedni, nem szükséges minden nap elvégezni ezt a műveletet, általában hetente egyszer már elégséges szokott lenni. Attól sem kell megijedni, hogyha kimarad pár hét, nem lesz a növénynek semmi baja emiatt, de ha elvégezzük a metszést, akkor sokkal szebb lesz és a termés is egészségesebb és bőségesebb lesz. Remélem, hogy sikerült mindent elmondanom nektek a paradicsom metszéséről, már idén érdemes kipróbálnotok a szükséges műveleteket, legyen mindenkinek egészséges és bőtermése, sok-sok paradicsomot kívánok nektek!