A nyár közeledtével minden kertész izgatottan várja, hogy megérjenek a paradicsomok. Bár a természetnek megvan a maga menetrendje, néhány praktikus módszerrel mi is segíthetjük a folyamatot, hogy a lehető leggyorsabban élvezhessük a friss, érett paradicsomokat. Az alábbiakban bemutatok négy hatékony trükköt, amelyekkel felgyorsíthatod a paradicsomok érését a kertben.
1. trükk: Csípd le a paradicsomnövény tetejét
Ha a paradicsomnövényeid már jelentős magasságot értek el és virágoznak, érdemes lecsípni a növény tetejét. Ezzel a módszerrel a növény energiáját a gyümölcsök érlelésére összpontosítod, nem pedig a további növekedésre és virágzásra. Csak távolítsd el a fő szár hegyét a legfelső virág felett. Így a növény nem nő magasabbra, és nem hoz új virágokat. Azokat a zöld paradicsomokat is eltávolíthatod, amelyek még nem érték el a teljes méretüket. Így a növény az energiáját a már meglévő gyümölcsök érlelésére fordíthatja.
Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a gyümölcsök számának csökkentése nemcsak felgyorsítja az érést, hanem javítja a betakarítás méretét, ízét és tápanyagtartalmát is.
2. trükk: Stressz előidézése a paradicsomnál
A paradicsom gyorsabb érésének ösztönzésének egyik egyszerű módja a stressz előidézése. Ha a paradicsomnövények úgy érzik, hogy túlélésük forog kockán, felgyorsítják gyümölcseik érését, hogy magot termeljenek, és létrehozzák a növények következő generációját. Stresszt válthatsz ki egyszerűen azáltal, hogy csökkented a nekik adott víz mennyiségét. Tegyél ezt fokozatosan, hogy lehetővé tedd a növények számára az alkalmazkodást, és három hét alatt minden alkalommal egyre kevesebb vizet adj nekik.
Eleinte ne stresszeld túl a növényeket, mert az virágvégi rothadást vagy a paradicsom megrepedését okozhatja.
Ez a szándékos vízvisszatartás hasonló a szárazon termesztésnek nevezett termesztési technikához, amelyet a kereskedelmi gazdálkodók az íz javítására használnak. A termések végül kisebbek lesznek, mint a normál körülmények között a szőlőn érni hagyott paradicsom, de a növény vízfelvételének korlátozása növeli a gyümölcs cukortartalmát és egyéb ízesítő vegyületeit, ami édesebb és gazdagabb paradicsomot eredményez. Tehát ez a trükk finom bónuszt is adhat amellett, hogy elősegíti a gyümölcsök gyorsabb érését!
Hozzá kell tennem azonban, hogy a növények öntözésének mellőzése nem ideális módja a paradicsomtermesztésnek. A szárazon tenyésztett paradicsom sikeres termését a kezdetektől szárazon kell termeszteni, meghatározott éghajlati és talajviszonyok mellett.
3. trükk: Próbáld ki a paradicsom gyökérmetszését
A stressz kiváltásának másik egyszerű módja a gyökérmetszés, amely megszakítja a növény növekedési ciklusát. Ez a különleges technika gátolja a növény vízfelvételét, és vészjelzéseket küld ki, és arra utasítja, hogy siessen érlelni a termesztett paradicsomot. Ehhez egyszerűen helyezz be egy ásót 15-20 cm mélyen a talajba, körülbelül 30 cm távolságra a fő szártól, és körözd meg a növényt, miközben folyamatosan ásod az ásót. Ez elvágja a legkülső gyökereket, túlélési módba helyezi a növényt, és jobban kényszeríti az érettségre, mint egyébként.
Általában a paradicsom gyökeres metszésének legmegfelelőbb időpontja az első néhány gyümölcsfürt kialakulása után, de közvetlenül az érés megkezdése előtt. Általában három-négy héttel az első fagy előtt teszem ezt a területemen, bár az időzítés a kerttől és az éghajlattól függően eltérő lehet. Kombináld a gyökérmetszést csökkentett öntözéssel (ahogyan a fenti 2. trükkben is említettem).
Ezek a trükkök segíthetnek abban, hogy a lehető leggyorsabban élvezhesd a friss, érett paradicsomokat. Jó kertészkedést és bőséges termést kívánok!