Sokunk nagyon nagy kedvence volt, mára azonban ez is eltűnt sok mással együtt. Én már csak nagyon kevés helyen találkozok vele, a fiatalok pedig nem is ismerik, éppen ezért bemutatom nektek a papsajtot!
A papsajtmályva (Malva neglecta), vagyis a „papsajt” név sokakban ízletes gyermekkori pillanatokat idéz fel. Termését illetve leveleit gyakran gyűjtögetik étkezési vagy gyógyászati felhasználásra. Lényegében a világ minden mérsékelt éghajlatú területén találkozhatunk vele, habár sok helyen gyomként tekintenek rá. A papsajtmályvát már az ókori görögök és rómaiak is termesztették salátákba, Európában pedig még a középkorban is foglalkoztak vele. Íme, néhány értékes tudnivaló erről a közkedvelt finomságról!
A papsajtmályva bemutatása
Egy egynyári, vagy bizonyos esetekben évelő főgyökeres növényről van szó, amely kúszó szára általában 8-60 centisre, bizonyos esetekben pedig akár a 100 cm magasra nőhet meg. Egy-egy példány több szárat is növeszt, amelyek enyhén fássá válhatnak a növény szára közelében. Elterjedt Eurázsiában – Svédországtól kezdve Angliáig, Portugáliától hazánkon keresztül Mongóliáig, Törökországban, Indiában, Észak-Amerikában, és számos egyéb országban is fellelhető.
A papsajtmályva termesztése
A papsajtmályva termesztése meglehetősen egyszerű feladat. talaj terén nem éppen válogatós – száraz, és partvidéki helyeken egyaránt előfordul, és kezeletlen illetve gondozott területeken is találkozhatunk vele. A közönséges kerti talaj tehát nem probléma neki, de ideális esetben kerüljön tápanyagban mérsékelten gazdag termőközegbe, lehetőleg napos helyre. A magokat kor tavasszal ajánlott elvetni, a csírázás pedig nagyjából 2 héten belül lezajlik majd. A „vadonban” ez általában ősszel történik meg. Betegségek terén a rozsdát okozó gombákra érdemes odafigyelni.
A papsajtmályva felhasználása a konyhában
A papsajtmályvának nem csupán termését, hanem leveleit és zsenge szárait is fogyaszthatjuk, akár nyersen, akár főzve is. Remekül passzolnak sokféle salátakeverékbe, és még a salátaleveleket is lehet helyettesíteni velük. Levelei nyálkásak, tehát ne lepődj meg, ha kifőzéskor a víz kissé besűrűsödik – ez teljesen normális. Persze nem csak finomak, hanem kifejezetten táplálóak is. A fiatal magokat szintén megfőzheted, vagy nyersen is fogyaszthatod. Ezek kellemes, diószerű ízt kínálnak, továbbá mind a magokból, mind pedig szárított leveleiből és a virágokból is készíthetünk teát.
A gyökerekből készített főzetet tojássárgája helyett lehet alkalmazni például habcsók készítéséhez. A gyökereket ehhez először fel kell forralni, majd lassú tűzön főzni, amíg a víz meg nem sűrűsödik az edényben, amit ez után tojássárgájaként lehet alkalmazni. A következő oldalon további remek felhasználási módok várnak, érdemes lapozni egyet!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.