Így tartósíthatod te is a paprikát

3 fantasztikus módszer a paprikák eltevésére, tartósítására

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes
Paprikák tartósítása

A paprikák tartósítása fagyasztással

Ha nem szeretnél a fent felkínált befőzési technikákkal bajlódni, akkor egy alternatív lehetőség lefagyasztani paprikáidat. Tény, hogy a fagyasztott paprikák íze nem teljesen hű a frissekéhez, de sokkal gyorsabban elő lehet készíteni őket, és nincs szükség hozzájuk kuktákra vagy nyomásos dunsztolókra.

Takarítsd be és tisztítsd meg paprikáidat

Erről fentebb már többször is szó volt. Ha ép, feszes paprikáidat betakarítottad és alaposan megmostad, akkor jöhet a következő lépés.

Vágd fel paprikáidat

A megmosott paprikákat méretre kell vágnod. Ha levesekben szeretnéd használni őket, akkor közepes méretű darabokat vágj belőlük. Ha a reggeli rántottába szánod őket, akkor kisebb darabokra lesz szükséged. Lényegében: olyan méretre vágd őket, amilyenben később szükséged lesz rájuk.

hirdetes

Blansold paprikáidat

A következő lépés a paprikák blansolása. Ehhez forralj fel egy edény vizet, majd forrald bennük egy percig a paprikákat. Ezután vedd ki őket az edényből, és hagyd, hogy a forró víz kicsepegjen belőlük. Helyezd őket egy szűrőbe és adj nekik még több időt, hogy az összes víz kifolyjon belőlük.

Csomagold össze és fagyaszd le őket

Végezetül fagyasztó tasakokba kell helyezned paprikáidat. Ezek légmentesen szárhatók, és mielőtt lezárnád őket, próbálj minél több levegőt kinyomni belőlük.

A jótékony paprika

Szent-Györgyi Albert által felfedezett C vitamin vagy aszkorbinsav és az erek alapi részén az ún. óriás sejtek tartalmazzák a kapszaicint, amitől ízét csípősnek érezzük. Az érett termés a karotinoidok (béta-karotin, kapszantin, kapszorubin, lutein, zeaxantin, kriptoxantin stb.) színező hatása miatt sárga, piros vagy barnáslila (fekete) is lehet. A kapszantin és a kapszorubin a két fő anyag: utóbbi a pirosra érő fajtákban a sárga festékek mennyiségének tízszeresét is elérheti.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

genom

az élő szervezet genetikai információinak összessége, az adott fajra jellemző genkészlet. Az... Tovább

ellés utáni betegségek

az anyaállat csontos és lágy szülőútjában észlelhetők. 1. Sérülések: a két medencecsont... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek