A termesztéstechnológia sarkalatos pontja a tápanyagellátás, melynek megvalósításakor a következő kérdések merülnek fel: Mennyi és milyen tápanyagot adjunk ki, mikor és milyen módon ahhoz, hogy elérjük a paprika számunkra kedvező fejlődését, és kielégítő termést kapjunk? Cikkünk e kérdések megválaszolásában próbál segíteni.
A termesztéstechnológia sarkalatos pontja a tápanyagellátás, melynek megvalósításakor a következő kérdések merülnek fel: Mennyi és milyen tápanyagot adjunk ki, mikor és milyen módon ahhoz, hogy elérjük a paprika számunkra kedvező fejlődését, és kielégítő termést kapjunk? Cikkünk e kérdések megválaszolásában próbál segíteni. gondozd a szabadföldi paprikát.
Hogyan gondozd a szabadföldi paprikát?
A válaszadáshoz több szempontot kell figyelembe venni. Elsődlegesen ismernünk kell a talaj minőségét és tápanyagkészletét, a növény tápanyagigényét, ezen kívül számos befolyásoló tényezővel is számolni kell.
A paprika magas igényeket támaszt a talaj szerkezetével, fizikai és kémiai tulajdonságaival szemben. Ideálisnak a gyorsan melegedő, jó víz- és tápanyag-gazdálkodású, középkötött talajok számítanak. A lazább talajok víz- és tápanyag-gazdálkodása, a kötöttebb talajok levegőzöttsége szerves trágyával javítható.
A helyes tápanyag-utánpótlás elengedhetetlen feltétele a talajvizsgálat, mely segítségével számos információt kapunk egyrészt talajunk agrokémiai tulajdonságairól, melyek alapján eldönthetjük, hogy szükség van-e valamilyen talajjavító eljárásra, másrészt tápanyagtartalmáról, mely ismeretében a paprika tápanyagigényével összevetve, a módosító tényezőket figyelembe véve, kiszámíthatjuk a kijuttatandó tápanyagmennyiséget.
A talajvizsgálat csak akkor ad használható eredményt, ha megfelelően vesszük a mintát. Mindig átlagmintát küldjünk a laborba, tehát azt - a terület nagyságától függően - legalább 10-15 helyről vegyük, alaposan keverjük össze, és kb. 1 kg-nyi földet adjunk postára. Mivel a paprika gyökerének zöme a felső 20-30 cm-es talajrétegben helyezkedik el, ezért ebből a mélységből vegyük a mintát.
Tápanyagigény kiszámítása
A tápanyagigényt a fajlagos tápanyagigény és a várható termésmennyiség alapján számíthatjuk, e két érték szorzata adja az elméleti tápanyagszükségletet. A paprika fajlagos tápanyagigénye, vagyis az a tápanyagmennyiség, amit 1 tonna termés eléréséhez (kifejlesztéséhez) igényel: 2,4 kg N, 0,9 kg P2O5 és 3,5 kg K2O. A paprika trágyázása kapcsán feltétlenül figyelembe kell venni, hogy bár tápanyagokban gazdagon ellátott talajt igényel, sóérzékeny növény, különösen a fehér bogyójú fajták, tehát folyamatos, gyakori, de kisadagú műtrágyázást igényel (1. táblázat).
1. táblázat: A paprikatermesztésben egyszerre kiadható legnagyobb műtrágya adagok (forrás: Terbe, 1996)
Fehér bogyójú fajták, blocky típusok
alaptrágya
N
80 kg/ha
K2O
200 kg/ha
foszfor esetében nincs felső határ
fejtrágya
N
50 kg/ha
K2O
100 kg/ha
Fűszerpaprika, paradicsom alakú fajták
alaptrágya
N
100 kg/ha
K2O
300 kg/ha
Foszfor esetében nincs felső határ
fejtrágya
N
50 kg/ha
K2O
150 kg/ha
A paprika tápanyagigényével kapcsolatos táblázatoknál figyelni kell arra, hogy a szakirodalom tiszta hatóanyagban adja meg az kijuttatandó műtrágya mennyiségeket. A ténylegesen kijuttatandó műtrágyamennyiséget a kiválasztott műtrágyaféleség hatóanyagtartalma alapján számoljuk ki. Például az 1. táblázatban megadott értékeket figyelembe véve, ha alaptrágyaként 200 kg/ha káliumot akarunk kijuttatni és a választott műtrágya kálium-szulfát (hatóanyagtartalma: 50 %), akkor hektáronként a kiszórandó műtrágya adag 400 kg. Kivételes esetekben, a táblázatban megadott értékek fölé is lehet menni, de ekkor mindenféleképpen lassú lebomlású összetett műtrágyát válasszunk, de a legjobb, ha ezzel kapcsolatban a talajvizsgálathoz tápanyag-feltöltési szakvéleményt is kérünk.
Szabadföldi paprika tápanyagszükséglete
A tápanyagszükséglet meghatározásánál még figyelembe kell venni, hogy a kijuttatott tápanyagmennyiségnek mekkora hányada hasznosul valójában, hiszen a tápanyagok egy része átalakul, lekötődik vagy a gyökérzóna alá mosódik, így felvehetetlenné válik a növény számára. Kimosódást szabadföldön minden tartós, intenzívebb csapadék okoz, főleg a könnyen oldódó, mobilis nitrogén, kálium és magnézium esetében. Az öntözővízzel mi is okozhatunk kimosódást, ezt a talajtípus figyelembevételével a helyes vízadag megválasztásával elkerülhetjük. A felvehetőségre hatással van a talaj kémhatása, hőmérséklete, nedvességtartalma. A különböző makroelemek hasznosulása a következő határértékekkel jellemezhető: nitrogén: 60-80%, foszfor 20-40%, kálium 40-60% (2. táblázat).
A tápanyag-utánpótlást végezhetjük szerves és műtrágyákkal. A szerves trágya javítja a talaj fizikai és biológiai állapotát, ami kedvez a paprikának. Tápanyag szolgáltató képességével is számolnunk kell (3. táblázat), tápanyaghatása 3 év. Kedvező hatású, ha minél nagyobb adagú, legalább 60 t/ha jó minőségű, érett szerves trágyát ki tudunk juttatni. A nagy adagú szerves trágya nem csak azért kedvező, mert javítja a talaj szerkezetét, vízgazdálkodását és a talajéletet, hanem azért is, mert az ezzel bevitt hatóanyagok fokozatosan táródnak fel a talajban és jelentős mikroelem tartalommal rendelkezik. A rossz minőségű szerves trágyával árthatunk is. Számtalanszor találkoztunk azzal, hogy a szervestrágyázás után jelentősen megnőtt a talaj nátrium és/vagy klór tartalma, ami a paprika fejlődése szempontjából kedvezőtlen. Sőt a rosszul érlelt, gyommagvakkal teli szerves trágya kifejezetten káros. Ha szalmás a trágya, akkor a pentozán hatás elkerülése végett a bomláshoz szükséges mennyiségű nitrogént kell kiadni, ez a kijuttatott trágya 1 tonnájára 8 kg nitrogén hatóanyagot jelent. A legjobb megoldás a szerves trágya tápanyag szolgáltató képességének figyelembe vételére, ha a talajmintát a trágyázás után vesszük, és a laborral közöljük, hogy milyen és mennyi trágyát juttatunk ki a területre.
A korszerű tápanyag-utánpótlásban alkalmazott műtrágyáknak a következő tulajdonságokkal kell rendelkezniük: legyenek egyenletesen kijuttathatók, könnyen bedolgozhatók, alacsony sószintet adjanak, legyenek közömbös kémhatásúak, ne tartalmazzanak környezetszennyező anyagot, és kedvező, ha több tápelemet, illetve mikroelemeket is tartalmaznak a komplex ellátáshoz.
A tápanyagok kijuttatásának módja lehet hagyományos trágyázás és tápoldatozás. Az alaptrágyázást mindkét esetben azonos módon hajthatjuk végre. Célja, hogy a talajt a talajvizsgálat alapján feltöltsük tápanyagokkal, így biztosíthatjuk növényünk megfelelő növekedését és kondícióját. A tápanyaggal jól feltöltött talaj kifejezetten fontos a kondíció szempontjából, amely nem csak a kiváló termésmennyiségben és minőségben nyilvánul meg, hanem a szabadföldi paprikatermesztésre kedvezőtlen évjáratokban is fontos. Megfigyeléseink alapján például a meleg és csapadékos nyárelőkön, amikor a paprikaállományt megtámadja a xantomonászos (baktériumos) betegség, a növényvédelem csak akkor hatékony, ha az a növény intenzív növekedésével és jó kondíciójával párosul. Ugyanez elmondható a vírusos megbetegedésekre is. A tavalyi évre különösen jellemző volt, hogy a tápanyagban jól ellátott talajokon az állomány egy része képes volt a vírusos fertőzés tüneteit (ezzel az árbevétel kiesést) csökkenteni.
3. táblázat: Közepes minőségű almos istállótrágya tápanyag-szolgáltatása szabadföldön (forrás: Debreczeni, 1979)
Felhasználás
Tápelem kg/10t
N
P2O5
K2O
összesen
Hasznosul
50 25
25 25
60 60
135 110
Első év
10( - 20)
12 (10-15)
25 (-35)
47
Második év
10 (8-12)
8 (6-10)
20 (15-25)
38
Harmadik év
5 (-10)
5 (3-6)
15 (10-)
25
Kötött talajon a foszfor, kálium teljes éves mennyiségét kiadhatjuk mono- és komplex műtrágyák formájában. Homoktalajon azonban, főleg vízágyúval történő öntözés esetén a kálium is nagyobb mobilitással rendelkezik, így az alaptrágyázáson kívül szükséges a kálium fejtrágyaként való kijuttatása is. Homoktalajokon a tápanyagfeltöltésre és a fejtrágyázásra a kimosódás elkerülése miatt tanácsos komplex, lassú lebomlású műtrágyaféléket választani.
A nitrogén teljes mennyiségét a tenyészidőszak alatt, fejtrágyaként adjuk ki vagy pétisó formájában, vagy kalcium-nitrát és ammónium-nitrát 50-50%-os keverékeként, 2-4 alkalommal. Az első nitrogénfejtrágyát (homoktalajon a káliummal együtt) az első kötések után célszerű kiadni, így növelhető a koraiság. Abban az esetben azonban, ha nem megfelelő a kezdeti növekedés, már a kiültetés utáni 2. héten szükséges az első fejtrágya kiadása. A folyamatos nitrogén-ellátás különösen fontos a napégésre hajlamos paradicsom alakú fajták esetében, hiszen ha nem alakul ki nagy lombozat, akkor az nem takarja kellően a fejlődő bogyót és nagy lesz a napégett termések aránya. Ezen kívül kisebb lesz a bogyóméret is.
Így lesz sikeres a tápoldatozás
A szabadföldi paprikatermesztésben is egyre nagyobb felületen alkalmazzák a (csepegtető öntözéssel kombinált) tápoldatos termesztést, melynek előnye, hogy a kijuttatott tápanyagmennyiséggel és aránnyal a növény
tápanyagfelvételi-dinamikájához tudunk igazodni, így igényei sokkal jobban kielégíthetők, mint hagyományos trágyázás esetén. További előny, hogy a tápanyagok jobban hasznosulnak, mivel mindig csak kis mennyiséget adunk ki, azt is oldat formájában. A sikeres tápoldatozás érdekében a következő feltételeket kell biztosítani:
A tenyészidő során a vegetatív-generatív egyensúlyt helyes tápelemarányok alkalmazásával tudjuk fenntartani. A tápoldatozást a kiültetéskori foszforgazdag (N-P-K = 15-30-15) tápoldattal kell kezdeni, mely segíti a gyökeresedést. Kivételes esetekben, ha a palánta generatív irányba fejlődik, szükség lehet a kiültetést követő begyökeresedés után egy kis adagú (30 kg/ha nitrogén hatóanyag) nitrogén indítótrágyázásra is. Ha a palánta fejlődése kedvező, akkor gyökeresedés után, virágzásig 1:2 N/K arányt kell biztosítani, majd a virágzás kezdetétől és az első termések növekedése alatt a nitrogén mennyiségét meg kell növelni a káliumhoz viszonyítva 1,5:1 N/K arány eléréséig, szedés alatt pedig 1:1,5 N/K arány a kedvező. A tápoldatozás rendszeressége és a tápoldat töménysége a talajtípustól és az időjárástól függ. A kötött talajokon ritkábban nagyobb vízadaggal, homoktalajon sűrűbben, kisebb vízadaggal öntözzünk. A tápoldat töménysége a növény fejlettségétől, a talajtípustól és az időjárástól függően 1,8 - 2,8 EC értékek között legyen. Általános alapszabály az, hogy a nagyobb töménységgel kiadott tápoldat generatív irányba, míg az alacsonyabb töménység, vagy a tiszta víz vegetatív irányba tolja a növény fejlődését. Hűvös, csapadékos viszonyok között magasabb EC-jű, napos meleg viszonyok között - mikor a növénynek sok vízre van szüksége a párologtatáshoz - alacsonyabb EC-jű tápoldattal dolgozzunk. Növelhetjük a tápoldatozás hatékonyságát, ha fóliával takart bakháton termesztjük a paprikát, mivel a fólia megakadályozza a tápanyagok kimosódását és csökkenti a talaj párolgását.
A talajon keresztül történő tápanyag visszapótláson kívül egyes esetekben nagy jelentőséggel bírhat a lombtrágyázás is. A lombtrágyázás elsősorban a kiültetés utáni kezdeti időszakban fontos, amikor a gyökérműködés még nem indult meg valamilyen oknál fogva (pl. hideg talaj, palántakori vagy ültetéskori gyökérsérülés, kiöregedett palánta, stb). Ilyen esetben a növény fejlődését gyorsíthatjuk úgy, hogy lombtrágyázással felülről "etetjük". Az tévhit, hogy a lombtrágyával kiszórható műtrágyamennyiség elegendő lenne a növény számára, de katalizálja a növényben zajló folyamatokat, melynek következtében gyorsul a növekedés és a gyökérképződés. Később a lombtrágyázásnak egészséges növényeknél nincs jelentősége, de ártani nem árt.
Azokon a talajokon, amelyeken valamilyen oknál fogva gátolt a mezo-, és mikroelem felvétel (magas pH, magas foszfor, túlöntözés, stb.), ott továbbra is szükséges lehet a lombtrágyázás, különösen a mikroelem-bevitel szempontjából. Lombtrágyázásra a legtöbb csepegtető rendszeren keresztül kijuttatható komplex műtrágya alkalmas. Válasszunk olyat, amelyben magas a mikroelem-tartalom. Ha nagy a perzselés valószínűsége, akkor a folyékony változatokat részesítsük előnyben (Fitohorm család, Damisol család, Vuxal, stb.). A lombtrágyázásunk csak akkor lesz hatékony, ha azt a kritikus időszakban rendszeresen (1-3 naponta) legalább 7-10 napon keresztül végezzük.
A tápanyag-utánpótlásról összességgében elmondhatjuk, hogy önmagában nem biztosítja a kiváló mennyiséget és minőséget. Ez csak egy eleme a termesztéstechnológiának, ennek ellenére sokan csodákat várnak a mai jobbnál jobb műtrágyacsaládoktól, pedig azok csak akkor hatékonyak, ha az összes egyéb feltételt teljesítettük, ami a paprika mindenkori igényeinek megfelelő.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.