A Pannon Bormustra az egyik legtekintélyesebb borverseny Magyarországon. Az idei mustra két, Angliából érkező bírálóját Pannonhalmán lenyűgözték a hazai fehérborok, szerintük ezekre kellene összpontosítania Magyarországnak, hiszen a különleges száraz fehérborokkal mutathatunk egyediséget a világnak. A verseny után öt kategóriában hirdették ki az idei csúcsborokat.
Pannon Bormustra
Kilencedik alkalommal versenyeztek a hazai csúcsborok a Pannon Bormustrán. A három napos versenyre május legvégén került sor a Pannonhalmi Apátságban, az eredményeket szerda este hozták nyilvánosságra. A borverseny különlegessége, hogy a bírálóbizottságokban mindig több a külföldi zsűritag: bizottságonként a három magyar ítész mellett négy külhoni szakértő pontozza a nedűket. A hagyományoknak megfelelően idén is két bizottság értékelt.
A szervezők és általában a borszakma szerint mindez azért nagyon fontos, mert így a nemzetközi élvonal nívójához mérve kapnak képet a benevezett borokról a magyar piaci szereplők.
Az idei verseny különlegessége, hogy most két olyan bíráló is érkezett külföldről, ráadásul a világ borpiaci centrumának tartott Angliából, akik a Master of Wine (MW) cím viselői. Az angolszász borvilágban nagy tisztelet övezi az MW cím birtokosait. Nagyon kevesen vannak, hiszen rengeteg tanulás, hatalmas tapasztalat, elvégzett tanfolyamok sokasága és nem utolsó sorban számos, gyilkos nehézségű vizsga sikeres túlélése szükségeltetik ahhoz, hogy valaki a neve mögött viselhesse a két bűvös betűt.
Extrém követelmények
Köszönhetően az extrém vizsgakövetelményeknek, a világon összesen kevesebb, mint 300 MW ténykedik. Többségük angol, de van közöttük ausztrál, új-zélandi és orosz is.
Egy MW általában a borkereskedelem valamely szegmensében kamatoztatja tudását. Némelyik "nagymester" szakíróként tevékenykedik, mint a Pannon Bormustrára érkezett két hölgy, Caroline Gilby és Angela Muir.
A borversenyt követően valósággal itták szavaikat a jelenlévők, amikor röviden értékelték a felhozatalt. Mint mondták, a benevezett borok alapján számukra egyértelmű kép bontakozott ki: a száraz fehérborok igen figyelemre méltóak, egyediek, a magyar borászatnak szerintük erre a bortípusra kellene összpontosítania. A vörösöket kevésbé dicsérték, némelyikből hiányolták a kellő harmóniát és a gyümölcsösséget, egyes tételeknél például azt érezték, hogy jelentősen csökkent a bor élvezeti értéke, mivel nem kellően tiszta hordóban tartották.
A Pannon Bormustrán nem érmeket osztanak, hanem a pontszámok alapján kihirdetik az egyes kategóriák (fehér, vörös, bikavér, édes, pezsgő) csúcsborait, illetve a kategória-győzteseket. Idén először "Champion nagydíj" is gazdára talált, a legjobbnak az Árvay és Társa Pincészet Tokaji Istenhegy Furmint 2006 bora ítéltetett.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.