A padlizsán számtalan jótékony hatással bír, ezért mindenkinek érdemes fogyasztania. A padlizsánkrém pedig egy olyan finomság, amit még a legfinnyásabb gyerekek is szívesen fogyasztanak, éppen ezért most két nagyon szuper receptet hoztam nektek, kóstoljátok meg mind a két változatot, érdemes!
A padlizsán jótékony hatásai
Rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, energiaértéke viszont kicsi. Gazdag C-, és A-vitaminban, folsavban, pantoténsavban, de jelentős kálium-, kalcium-, és foszforforrás is. Az indiai természetgyógyászat szerint vízhajtó, vérképző, emésztést fokozó, bélgyulladást gátló hatással rendelkezik, ráadásul nyákoldó hatása miatt enyhíti az asztmás panaszokat is. Egyes kutatások szerint a benne található antocianin csökkenti az össkoleszterinszintet, és növeli a jótékony hatású HDL-koleszterinszinten, a fenolsavak pedig védik a sejteket a szabad gyököktől, ezáltal rákellenes hatásúak.
A padlizsán szüretelése
Akkor szedjük, ha a sötétlila termése elérte a teljes nagyságát és fényes felületű. Amikor már fénytelen és a magok barnák, rágós és kesernyés lehet a húsa. Július végétől a fagyok beálltáig terem. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Most pedig jöjjenek a várva vár receptek!
1. Padlizsánkrémrecept
Hozzávalók: két darab közepes méretű padlizsán, három gerezd fokhagyma, két evőkanál tökmagolaj, három evőkanál olívaolaj, egy teáskanálnyi mustár, petrezselyemzöld, zellerzöld, só, bors.
Elkészítése: a padlizsánt grillen, vagy sütőben megsütjük, majd meghámozzuk. A fokhagyma gerezdeket egy csepp olajban megsütjük és a padlizsánnal együtt tálba tesszük, botmixerrel pépesítjük. A petrezselyem zöldet és a zeller levelet apróra vagdossuk, rászórjuk a padlizsánra és hozzáadjuk a mustárt és a kétféle olajat, majd krémesre keverjük, sózzuk, borsozzuk. Fél órára hűtőbe tesszük és kenyérrel, zöldségekkel tálaljuk. Forrás: Ketkes.com
2. Padlizsánkrémrecept
Hozzávalók: két kilogramm padlizsán, másfél deciliter olaj, egy pohár tejföl (2dl), egy pohár majonéz (2dl), két kávés kanál mustár, két közepes fej vöröshagyma, só, bors.
Elkészítés: a padlizsánokat, ha teheted, akkor a szabadban süsd meg, mert az igazi ízéhez a füst elmaradhatatlan. Ha nincs rá lehetőséged, akkor természetesen a sütő is megfelel. Sütés után hámozd meg és pépesítsd. (lehet fakéssel is hagyományosan, de érdemes összeturmixolni). Tedd bele az apróra vágott hagymát, az olajat a sót, és kavard jól össze! Azután jöhet a majonéz és a tejföl. Jól összekavarjuk, hogy igazi krémes állagot kapjunk! Jó étvágyat! Forrás: Ketkes.com