Tudd meg, mikor kell abbahagyni a fűnyírást ősszel, és miért olyan fontos a megfelelő időzítés és a fűhossz beállítása.
Mikor hagyjuk abba a fűnyírást a tél előtt?
Most, hogy beköszöntött az ősz, sok kertész szeretné majd egy évre eltenni a fűnyírót, és egy kis szünetet tartani a folyamatos gyepápolásban – különösen azok, akik hűvösebb éghajlaton élnek, és sokan azt kérdezik: „Mikor érdemes abbahagyni a fűnyírást ősszel?
Sajnos azok számára, akik a kertgondozásból jól megérdemelt pihenésre vágynak, az őszi pázsit gondozása az egyik legfontosabb év végi feladat, amelyet nem szabad megkerülni, ha dús füvet szeretnének az új évben – ide tartozik az őszi fűnyírás is.
A szakértők elmagyarázzák, hogy mikor érdemes abbahagyni a fűnyírást ősszel, hogy bárhol is éljen, pontosan tudja időzíteni.
MIKOR SZABAD ABBAHAGYNI A FŰNYÍRÁST ŐSSZEL?
Amellett, hogy tudjuk, mikor kell abbahagyni a pázsit öntözését ősszel, annak ismerete, hogy ősszel mikor kell abbahagyni a fűnyírást, közvetlen hatással lehet a következő évi fű növekedésére. Az, hogy az adott évre mikor hagyjuk abba a fű nyírását, a helyi éghajlattól és a fű típusától függ. Szerencsére van néhány módja annak, hogy megmondjuk, hogy itt a legjobb idő abbahagyni a kaszálást.
Talajhőmérséklet:
Ha tudjuk, hogy hűvös vagy meleg évszakos fű van, az befolyásolja, hogy mikor kell abbahagyni a fűnyírást. A hűvös évszakban a fű addig nem nyugszik, amíg a talaj hőmérséklete el nem éri a körülbelül 7 fokot. A meleg évszak füvei viszont 12 fokhoz közelebbi talajhőmérsékleten érik el nyugalmi állapotukat. Kerüld az alvó fű nyírását, és törekedj arra, hogy a nyugalmi fázist megelőző napokban vagy hetekben nyírd.
Helyi fagyok:
Ha a világ hidegebb részein élsz, és lelkes kertész vagy, érdemes feljegyezned, hogy minden év végén mikor várhatók az első fagyok. A legtöbb őszi gyepápolást, például a fűnyírást, a pázsit őszi átvetését és a pázsit levegőztetését a helyi fagyok beállta és a talaj megfagyása előtt kell elvégezni.
Általános szabály, hogy október és november között érdemes leállítani a fűnyírást. Ahogy az időjárás hűvösebbé és gyakran nedvesebbé válik, nyírd le a pázsitot körülbelül két-két és fél hüvelykre, és tartsd ezt a magasságot, amíg a növekedés meg nem áll.
MIÉRT KELL TOVÁBB NYÍRNI A GYEPET ŐSZEL IS?
Számos előnnyel jár, ha ősz végén rövidre nyírjuk a pázsitot, és úgy megy át a télbe. A pázsit leválasztásától a fű téli védelméig, a fű rövid tartása elősegíti, hogy a következő évben a gyep zöld és sűrű lesz.
Fontos azonban, hogy az év utolsó nyírását helyesen végezzük el, ha el akarjuk kerülni, hogy visszafordíthatatlan károkat okozzunk a fűben. Ha túl rövidre nyírjuk a pázsitot, vagy éppen ellenkezőleg, túl hosszúra hagyjuk a füvet, az egyébként tökéletesen ápolt pázsit számos téli betegségre érzékeny.
Ha túl hosszúra vagy szelídítetlenül hagyjuk a pázsitot a téli hónapokban, nagy az esélye annak, hogy a kései nedvességet csapnak fel a talaj mellett, ami penészesedést és betegségeket okoz. Ha azonban ősszel túl rövidre nyírjuk a füvet, az gyengébb növényhez vezethet. A nyugalmi időszakban túl rövid fű nem lesz képes elegendő energiát biztosítani ahhoz, hogy túlélje a fagyokat, vagy a következő tavasszal olyan könnyen növekedést produkáljon, mint a fotoszintézisért. Az eredmény foltos, egyenetlen fűnövekedés lehet, és hely marad a mohának vagy a gyomoknak, amelyektől nehéznek bizonyulhat megszabadulni.
Ha a pázsit foltok áldozatává válik, érdemes megtanulni, mi a túlvetés, és hogyan trágyázzuk meg a gyepet, hogy az őszi hónapokban helyreálljon a pázsit.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.