Ki ne szeretné az omlós, pihe-puha ostoros kalácsot, am ráadásul tele van csokoládés töltelékkel? Eteti magát, hiszen elolvad a szádban, és az elkészítése sem bonyolult. A húsvéti asztalok közkedvelt szereplője, a töltelék variációk tárháza pedig kifogyhatatlan. Most a klasszikus, csokoládés változatát hoztuk el nektek, készítsétek el ti is!
Mitől ostoros ez a kalács?
Az ostoros kalács a sima, hagyományos kalácsnál tömöttebb, sűrűbb tésztájú, ami a Jászságból ered: lakodalmakra készítették általában. És hogy miért ostoros? A Jászságban régen népszerű szakma volt a szűcs mesterség. A szűcsök pedig az általuk készített ostorok végére egy bojtot fontak, ami vékony bőrből készült, ettől keletkezett az ostornak a jellegzetes csattanós hangja. A bojt fonása megegyezik a kalácséval, innen ered az ostoros kalács név.
Miért eszünk húsvétkor kalácsot?
Húsvétkor evidens, hogy kalácsot fogyasztunk, na de miért is? Ez a szokás kialakulása a böjthöz köthető: ugyanis ez a 40 napos időszak alatt a húson kívül tilos még fogyasztani a tejet és a tojást is. Így amikor a böjt véget ért, egy nagy, ünnepi asztallal koronázták meg ennek a szakasznak a végét, melyen a kenyér látványosabb, fonott fajtátáját is felszolgáltál, a kalácsot. Emellé került a főtt tojás, sonka és a zsenge zöldségek: retek, újhagyma, paprika, paradicsom.
CSOKOLÁDÉS OSTOROS KALÁCS RECEPT
Hozzávalók (2 db)
Tészta
* 55 - 60 dkg Liszt
* 10 dkg cukor
* 10 dkg vaj
* 2 tojás
* 2,5 dl tej
* 1 csomag instant élesztő / vagy 25
gramm friss élesztő
* Pár csepp vaníliakivonat/vaníliás cukor
Töltelék
* 20 dkg puha vaj
* 16-17 dkg porcukor
* 4-5 ek holland kakaópor
* 20 dkg étcsokoládé
* 1 tojás a lekenéshez
E L K É SZ Í T É S:
1. Az élesztőt a langyos tejjel és 1 teáskanál cukorral feloldjuk, kis időre félretesszük.
2. Tegyük nagy tálba a többi hozzávalót, végül a cukros, élesztős tejet. Kézzel, vagy gép segítségével gyúrjuk át, majd dagasszuk sima, fényes tésztává. Lefedve, meleg helyen kelesszük körülbelül egy órán keresztül.
3.Készítsük el a tölteléket! A puha vajat, alaposan elkeverjük a porcukorral és a kakaóporral. Fontos, hogy ne egy olvadt, folyós töltelék legyen, hanem sűrű, szépen kenhető.
4.Osszuk a tésztát 6 részre. Nyújtsuk ki egyesével kb. 30x15 cm-s lapokká, kenjük meg a kakaós töltelékkel, majd szórjuk meg a csokoládéval. Egyformán jusson mindegyikbe.
5. Tekerjük fel, egy hatalmas palacsintára fog emlékeztetni.
6. A 3-3 szálat sima hármas fonással fonjuk be, a végeit csípjük össze. Helyezzük kivajazott tepsibe.
7. Ezután kenjük le egy egész felvert tojással, kb. fel órát kelesszük meleg helyen, vagy a sütőben 50 fokon 15 percig. Ezután jöhet még egy tojásos lekenés!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.