Ki ne szeretné az omlós, pihe-puha ostoros kalácsot, am ráadásul tele van csokoládés töltelékkel? Eteti magát, hiszen elolvad a szádban, és az elkészítése sem bonyolult. A húsvéti asztalok közkedvelt szereplője, a töltelék variációk tárháza pedig kifogyhatatlan. Most a klasszikus, csokoládés változatát hoztuk el nektek, készítsétek el ti is!
Mitől ostoros ez a kalács?
Az ostoros kalács a sima, hagyományos kalácsnál tömöttebb, sűrűbb tésztájú, ami a Jászságból ered: lakodalmakra készítették általában. És hogy miért ostoros? A Jászságban régen népszerű szakma volt a szűcs mesterség. A szűcsök pedig az általuk készített ostorok végére egy bojtot fontak, ami vékony bőrből készült, ettől keletkezett az ostornak a jellegzetes csattanós hangja. A bojt fonása megegyezik a kalácséval, innen ered az ostoros kalács név.
Miért eszünk húsvétkor kalácsot?
Húsvétkor evidens, hogy kalácsot fogyasztunk, na de miért is? Ez a szokás kialakulása a böjthöz köthető: ugyanis ez a 40 napos időszak alatt a húson kívül tilos még fogyasztani a tejet és a tojást is. Így amikor a böjt véget ért, egy nagy, ünnepi asztallal koronázták meg ennek a szakasznak a végét, melyen a kenyér látványosabb, fonott fajtátáját is felszolgáltál, a kalácsot. Emellé került a főtt tojás, sonka és a zsenge zöldségek: retek, újhagyma, paprika, paradicsom.
CSOKOLÁDÉS OSTOROS KALÁCS RECEPT
Hozzávalók (2 db)
Tészta
* 55 - 60 dkg Liszt
* 10 dkg cukor
* 10 dkg vaj
* 2 tojás
* 2,5 dl tej
* 1 csomag instant élesztő / vagy 25
gramm friss élesztő
* Pár csepp vaníliakivonat/vaníliás cukor
Töltelék
* 20 dkg puha vaj
* 16-17 dkg porcukor
* 4-5 ek holland kakaópor
* 20 dkg étcsokoládé
* 1 tojás a lekenéshez
E L K É SZ Í T É S:
1. Az élesztőt a langyos tejjel és 1 teáskanál cukorral feloldjuk, kis időre félretesszük.
2. Tegyük nagy tálba a többi hozzávalót, végül a cukros, élesztős tejet. Kézzel, vagy gép segítségével gyúrjuk át, majd dagasszuk sima, fényes tésztává. Lefedve, meleg helyen kelesszük körülbelül egy órán keresztül.
3.Készítsük el a tölteléket! A puha vajat, alaposan elkeverjük a porcukorral és a kakaóporral. Fontos, hogy ne egy olvadt, folyós töltelék legyen, hanem sűrű, szépen kenhető.
4.Osszuk a tésztát 6 részre. Nyújtsuk ki egyesével kb. 30x15 cm-s lapokká, kenjük meg a kakaós töltelékkel, majd szórjuk meg a csokoládéval. Egyformán jusson mindegyikbe.
5. Tekerjük fel, egy hatalmas palacsintára fog emlékeztetni.
6. A 3-3 szálat sima hármas fonással fonjuk be, a végeit csípjük össze. Helyezzük kivajazott tepsibe.
7. Ezután kenjük le egy egész felvert tojással, kb. fel órát kelesszük meleg helyen, vagy a sütőben 50 fokon 15 percig. Ezután jöhet még egy tojásos lekenés!
8.175 fokon sütöttem kb. 25 percig.